Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
05.05.2007 18:01 - Владо Бучковски: Много повече трябва да говорим за общото бъдеще на България и Македония, отколкото за миналото
Автор: bugarash Категория: Други   
Прочетен: 1809 Коментари: 1 Гласове:
0



  
Владо Бучковски, бивш министър на отбраната и бивш министър-председател на Македония в интервю за Агенция "Фокус".

Фокус: Г-н Бучковски, преди по-малко от година се появи идея за общо честване на Илинден от България и Македония. Тогава тази идея предизвика доста остри реакции във вашата страна. Днес бихте ли подкрепили отново една такава идея?
Владо Бучковски: Това е стара идея. В миналото имаше няколко опита да се реализира. На тогавашната ни среща само говорихме дали условията окончателно са съзрели. За съжаление трябва да констатираме, че идеята предизвика повече отрицателни реакции, което е обезсърчително. Но времето работи за нейното реализиране. Много повече трябва да говорим за нашето общо бъдеще, отколкото за миналото. Не трябва да забравяме миналото, но във всеки случай смятам, че в този момент са много по-гласовити онези, които говорят за това, че Република Македония и Република България имат проблеми, а нямат общо бъдеще, което ни мотивира допълнително да работим с нови усилия, чрез групата за приятелство между двата парламента, да представим общите ценности, общите проекти и мисля, че ще успеем в това.
Фокус: Според Вас кога ще дойде моментът за осъществяване на подобни идеи за съвместно честване на дати и събития от общата ни история?
Владо Бучковски: Ние имаме генерален проблем, който ще трябва да решаваме заедно, но в този момент политиците не са единствените, които трябва да дадат своя принос в прочита на много събития. Във всеки случай атмосферата, която ще бъде създадена с течение на времето, ще бъде много по-добра, отколкото сега. С течение на времето се вижда, че с приближаването на България към ЕС и след като стана член на ЕС, са много по-малко онези, които подкрепят условно казано ретроградни идеи и които постоянно търсят начини чрез провокации да развалят нашите взаимни перспективи. Аз съм оптимист, че идват много по-приятни времена и по-добра атмосфера. Може би пръв тест за това ще бъде честването на гроба на Яне Сандански. Трябва да бъде намерена форма, в която всичко това няма да бъде разбирано като провокация.
Фокус: С Вашия опит на министър-председател и министър на отбраната на Македония как оценявате подготовката на вашата страна за членство в НАТО?
Владо Бучковски: Ние сме убедени, че Република Македония в частта за реформите в отбраната е изпълнила задачата си, има максимално добра подготовка на армията съгласно стандартите на НАТО. Но тъй като НАТО не е само военен, а и политически съюз, очакваме и положително политическо решение, очакваме покана, но в крайна сметка всичко ще зависи от Република Македония. Имаме няколко политически проекта, които трябва да приключат. Вярвам, че Република Македония ще преодолее теснопартийните интереси или личната суета на отделните хора и няма да пропусне този шанс. Очакваме максимална подкрепа от България, още повече че става ясно, че и в консултативния екип на НАТО, който работи по реформите на отбраната на Република Македония, ще дойде български генерал като координатор.
Фокус: Какво Македония може да почерпи като опит от нашата страна в процеса на евроинтеграцията?
Владо Бучковски: На ниво парламенти ще трябва да използваме вашия опит, за да не хабим безполезно енергия за безрезултатни дискусии, а да намерим възможност европейските приоритети винаги да бъдат на пръв план в парламента. Реформите, които направихте в съдебната система, борбата с организираната престъпност, начинът, по който се справяхте, трябва да бъде пример как Република Македония може да бъде по-успешна и трето, но не и на последно място -генерално вашият положителен опит в намирането на начин да има не само диалог между позицията и опозицията, а да има постоянен консенсус за стратегическите интереси на държавата. Това е по отношение на европейските и евроатлантическите перспективи.
Фокус: Вашите очаквания за развитието на взаимоотношенията межди България и Македония в бъдеще?
Владо Бучковски: Най-важното в момента е премиерът Никола Груевски да посети България. Не знам дали самият той има някакви проблеми с миналото на ВМРО-ДПМНЕ и условно казано "българщината", както казваме ние, която бе емблематичен знак, но за мен е нелогично за девет месеца, като министър-председател на Република Македония, да не се срещне с министър-председателя Сергей Станишев и да не поиска подкрепа от нашия най-голям европейски съюзник. И да искаме, ние няма да можем да измислим по-голям съюзник от Република България. Трябва да използваме предимството, имаме нова европейска столица, само на 200 км от Скопие, а недостатъчно използваме възможностите, които имаме от нашето традиционно приятелство.
Маргарита КОЛЕВА



Разговорът с Владо Бучковски е направен по време на посещението на македонска делегация в България, водена от председателя на групата за приятелство между България и Македония Стоян Андов.

 http://www.focus-news.net/?id=f6448




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bugarash - Владо Бучковски
05.05.2007 18:03
роден 2 декември, 1962 во Скопје) е поранешен премиер на Република Македонија и поранешен претседател на СДСМ. Буковски по професија е правник и професор на Правниот факултет во Скопје.

Научна кариера

д-р Владо Бучковски дипломира на Правниот факултет - правосудна насока во 1986, а магистрира во 1991. Во 1998 докторира на тема “Римско и современо заложно право”.

Од 1987 до 1988 година Бучковски работи како стручен соработник во Собранието на Република Македонија. Во 1988 година преминува на Правниот факултет во Скопје, каде до 1998 година работи како асистент. Во 1998 е избран за доцент по предметот Римско право, а во 2003 година е избран за вонреден професор.

Политичка кариера

Во периодот од 1998 до 2000 година Бучковски е член на Државната изборна комисија, а од 2000 до 2001 година е претседавач на Советот на град Скопје.

Во периодот од 13 мај до 26 ноември 2001 година тој е министер за одбрана во широката коалициска влада.

По победата на СДСМ и на неговите коалициони партнери на парламентарните избори во 2002 година, на 1 ноември 2002 година Бучковски станува член на Владата на Република Македонија и ја врши функцијата министер за одбрана. На оваа функција е до декември 2004 година.

На 15 септември 2003 година стана претседател на Правниот совет на Владата.

На 26 ноември 2004 е избран за лидер на СДСМ. Истиот ден му е доверен мандатот да формира нова Влада по оставката на претходниот премиер Хари Костов, а на 15 декември 2004 година Парламентот го избра за претседател на Владата на Република Македонија, функција која ја извршува до август 2006-та.

Под негово водство коалицијата За Македонија заедно, предводена од СДСМ, доживува пораз на парламентарните избори во 2006 година. По изборниот пораз од Бучковски беше побарано да поднесе оставка на функцијата претседател на СДСМ, но тој тоа го одбива. Сепак, на конференцијата на партијата одржана на 7 октомври на Бучковски му е изгласана недоверба и тој беше принуден да се повлече од претседателското место во СДСМ.

http://mk.wikipedia.org

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bugarash
Категория: Други
Прочетен: 2185712
Постинги: 190
Коментари: 1089
Гласове: 1975
Архив