Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
14.05.2007 19:29 - СОЛУНСКИТЕ АТЕНТАТОРИ
Автор: bugarash Категория: Други   
Прочетен: 11536 Коментари: 28 Гласове:
0

Последна промяна: 14.05.2007 19:42


Солунските атентати са извършени през април 1903 г. в Солун от групата на „гемиджиите" с цел да се предизвика намесата на европейските държави за подобряване на положението на поробеното българско население в Македония и Одринско.

На 15 април сутринта членът на групата Павел Шатев взривява с динамит френския кораб „Гвадалкивир", излизащ от Солунското пристанище. Атентаторът напуска кораба заедно с другите пътници; заловен е от турската полиция на Скопската гара. Вечерта на същия ден Димитър Мечев, Илия Тръчков и Милан Арсов извършват атентат на жп линията Солун-Цариград, при което са повредени отчасти локомотивът и няколко вагона на минаващия влак, без да пострадат пътниците.

Сигнал за голяма акция в Солун дава Костадин Кирков, който на 16 април вечерта прекъсва с взрив осветлението и водоснабдяването на града. Йордан Попйорданов (Орце) вдига във въздуха сградата на солунския клон на „Банк Отоман", под която гемиджиите предварително изкопават тунел, а Милан Арсов хвърля бомби в кафене „Алхамбра". Същата вечер Костадин Кирков, Ил. Богданов и Владимир Пингов хвърлят бомби на различни места в града. Димитър Мечев и Илия Тръчков не успяват да вдигнат във въздуха резервоара на фабриката за светилен газ; убити са в квартирата си след продължително сражение с войска и жандармерия, срещу които хвърлят над 60 бомби. На 17 април загива и Йордан Попйорданов. На 18 април е убит Костадин Кирков при опит да взриви телеграфопощенската станция. При опасност да бъде заловен, Цветко Трайков, на когото е възложено да убие валията, се самоубива, като възпламенява бомба и сяда върху нея.

В Солун, а след няколко дни и в Битоля са извършени кланета на българското население от войската и башибозука в отговор на атентатите. Павел Шатев, Марко Бошняков, Георги Богданов и Милан Арсов са заловени и осъдени от военен съд на заточение в гр. Мурзук, област Фезан (дн. Либия). На различни срокове затвор са осъдени и заточени много българи от Солун и други градове, между тях и членовете на ЦК на ВМОРО Ив. Гарванов, Д. Мирчев, Й. Кондов и др.


Галерия / Gallery


Снимки на част от атентаторите / Pictures of some of the dynamiters

image

Карта на Солун, на която са отбелязани поразените обекти / Map of Thessaloniki with the attacked targets

image

Сградата на Отоманската банка след взрива / The Ottoman Bank building after the blast

image

image

image

image

Дюкянът и тунелът, използвани за взривяването на банката / The shop and the tunnel used for planting the bomb under the bank

image

image

Горящият параход Гуадалкивир / The "Guadalquivir" ship in flames

image

image

Турски войници в очакване на атентаторите / Turkish soldiers waiting for the dynamiters

image

Войници проникват в къща, където са се барикадирали част от Гемиджиите / Entering the dynamiters" den

image

"Залавянето на атентаторите в Солун "/ "The arrest of the dynamiters in Thessaloniki"

image

ДОКУМЕНТИ / DOCUMENTS


Кореспонденция изпратена до парижкия комитет от г-н Картали – шеф инспектор и г-н Садок, предишен мениджър на клона на банката, вследствие на тяхната визита в Солун.


Correspondence of the Ottoman Bank regarding the attack on their building.

 

 

 

image

  


30 април, 1903

 

СПЕШНО ОТОМБАНК ПАРИЖ

 

Информирани сме, че нашата агенция в Солун е изгоряла в резултат на експлозията. Персоналът е невредим. Нямаме никакви други подробости. Картали и Садок тръгват тази вечер. Доскоро.




image

image



 

Поверително

 
Солун, 3 май 1903.

 

 

Главна Дирекция

На Отоманската Имперска Банка

КОНСТАНТИНОПОЛ

 

 

Господа,

 

Имаме честта да ви изложим по-долу хронологията на атентата който беше извършен срещу вашата агенция в този град през нощта на миналата сряда, и в същото време да ви представим мерките които бяха взети оттогава за констатирането на щетите и възстановяване на дейността.

Преди няколко месеца, един Българин е наел магазин, образуващ ъгъл на сграда, разположен почти фронтално срещу дясната страна на банката и там е била настанен магазин за хранителни стоки. Този магазин има подземно помещение, до което се слиза по стълби. Вътрешната подредба на магазина е извършена по такъв начин, че остъклените шкафове поставени отпред които съдържали стоката да могат да прикрият стъпалата водещи към подземното помещение. Според това което откриваме сега, наемателят още с нанасянето, подпомогнат вероятно от други двама или трима души, е започнал прокарването на тунел в посока към Банката. Тази работа е била извършена по един систематичен и прецизен начин, тъй като въпреки дългият период от време, който е бил необходим, за да се извърши това прокопаване, никакъв шум не е бил чут и никой не е забелязал транспортирането на изровените пръст и камъни. Съдейки по два или три намерени в магазина, увити в хартия камъка, които ние видяхме, изглежда, че точно затова са избрали този вид търговия, за да могат по един съвсем естествен начин да изнесат през деня, представяйки се за клиенти за които бихме казали, че са дошли да си купят продукти, изровените през нощта материали.

Все още не можем да установим точната дължина на тунела. Предполагаме, че е прокопан в продължение на една дължина от около 5 метра, което ще рече до основите на банката, тъй като за да стигнат до там е необходимо само да се прокопае ширината на улицата докато за да се отиде по-далеч е било необходимо да се премине през стената на банката, операция много по-трудна и която със сигурност не може да бъде извършена безшумно. Впрочем, щетите причинени от експлозията потвърждават тази ни теза.

В тунела, след като е бил прокопан, е поставено в края му определено количество динамит и са пригодили да предизвикат експлозията с помощта на електрическа жица, идваща от самата бакалия.

Атентатът срещу банката не е бил изолиран случай. Планът е бил да съвпаднат това деяние с едновременни експлозии от бомби и динамитни пръчки върху множество точки на града по начин, създаващ паника и всеобщо безредие.

Около 8 часа в сряда вечерта, няколко Българи са отишли в близост до железопътната линия, на мястото където основната газопреносна система пресича един малък мост и поради това е лесно достъпна. Служейки си с динамит, те са взривили този газопровод, причинявайки незабавна тъмнина в града.

В същото време, това е бил и договореният сигнал за обща атака, две бомби са хвърлени към банката, една, към прозореца на дирекцията на агенцията е отскочила, без да причини щети и загаснала до една решетка; втората, хвърлена към кореспондентския офис, е избухнала.

В този час не е имало вече никой в бюрата на банката с изключение на г-н Ги, който се е намирал в последното бюро в близост до вратата. Г-н Ги е успял да се спаси във фоайето на банката и по служебните стълби водейки към първия етаж, където е намерил г-н Латаиф и неговото семейство. В този момент една ужасна експлозия е избухнала, последвана от значително срутване на частта от банката най-близко стояща до експлозията. Незабавно е пламнал пожарът във вътрешността на банката.

Г-н Летмаил се е намирал на улицата, в близост до банката, в момента на избухването на първата бомба; той се отправил и се е намирал на входната площадка в момента когато голямата експлозия се е произвела. Той е бил съборен и леко контузен.

Г-н Ксаим слязъл по голямото стълбище от втори за първи етаж и се оказал затрупан до шията от развалини, откъдето е бил измъкнат от Алик – домакин на банката.

Г-н Латаиф заедно със своята жена, своите деца и г-н Ги, са слезли през служебните стълби до приземния етаж за да могат да излязат през вратата водеща към една странична улица. Вратата се оказала заключена и за да не губят време чакайки тя да бъде разбита, те спасили децата, помагайки им да излязат през прозореца. Врата е била отворен веднага, след това и г-н Латаиф с жена му са се събрали с децата и са се скрили при благотворителната организация, чиято сграда се намира отстрани на банката.

През това време са избухнали бомби в различни части на града, както и многобройни престрелки са били разменени между войската и размирниците, ситуация която продължила до 1 часа на сутринта.

Веднага след като атентата срещу банката е станал известен, властите са изпратили незабавно противопожарни помпи но въпреки всички усилия, сградата изгаря изцяло с изключение на пристройката където се е намирала касата. Подземието на резерва, разположено под изгорялата част, няма никакви щети.

Правителството се организирало опитвайки се да установи сигурност в града служейки си с армията с която е разполагало, но която е била недостатъчна. За щастие, около полунощ пристигнали 2000 войника от Анатолия – в посока на Монастир и от Якуб – които е трябвало да останат за да усилят съществуващият гарнизон.

Тези мерки са имали за ефект да възпрепятстват вмешателството на населението, най-вече за сигурност, и да потушат безредието.

Говори се за 150 убити, около стотина ранени и за от 400 до 500 затворници.

От страна на армията, 3 или 4 мъртви от които един войник от банката, у
бит от експлозията на една бомба хвърлена срещу Отоманските Пощи, разположени срещу нашата агенция. Ранените войници не надвишават повече от петнайсетина.

От четвъртък сутринта, спокойствието изглежда е било възстановено и продължено, с изключение на няколко изолирани атентата без резултат.

Голямо количество динамит, бомби и патрони са продължили да бъдат откривани в обискираните места. Имаме цялото основание да вярваме, че много складове на взривни материали все още съществуват. Имайки предвид обаче взетите мерки, ние вярваме, че нови възможни атентати биха останали без ефект

 

= = = = = = = = = = =

 


http://www.obarchive.com/english/as-salonica-branch.html


Френски дипломатически доклад за атентатите и последвалите репресии срещу българското население в Солунско.

French diplomatic report concerning the attacks and the consequent repression against the Bulgarian population in Thessaloniki and the district.

image


Спомени на атентатора Павел Шатев.

Memories of Pavel Shatev, one of the dynamiters .

image

image

image


Official reports by Mr. Atanas Shopov, Bulgarian Trade Agent in Thessaloniki, concerning the attacks.

Рапорт от Атанас Шопов, търговски агент в Солун до ген. Рачо Петров, министър на външните работи и изповеданията за съществували разногласия между ВМОРО и солунските атентатори по въпроса за провеждане на атентатите.


                                                                                                                     

Солун, 6 юни 1903 г.

СТРОГО ПОВЕРИТЕЛНО

До Господина Генерала Р. Петрова,
министър на външните работи и на изповеданията
В София

Господине Министре,
 

От рапортите ми; въобще по последните нещастни солунски събития сте благоволили да видите, че групата от крайни революционери — анархисти, които, в сношение с Борис Сарафова, са приготвили динамитните атентати, не са правили част от вътрешната революцион­на организация, но са били търпими от нея и приготовленията й са били известни. В последно време все повече и повече излазят на яве сведения, които доказват, че Борис Сарафов е бил прямия началник на тая група крайни революционери и ги е снабдявал със средства. Тукашните водители на Вътрешната организация са предвиждали катастрофата и са искали да вземат мерки против необмислените детински покушения; те са се отнесли един път и са се оплакали лично на Делчева от тая малка група от крайни революционери, но тоя последния им е дал да разберат, че трябва да се оставят да работят. Не много време преди нещастните солунски покушения солунската група от крайни елементи се отнесла до началниците на Вътрешната организация и им съобщила, че е принудена да тури в действие част от приготвените си планове, защото се лишавали от средства да продължават и да се подържат. Вътрешната организация ги убеждавала да не предприемат още нищо и им отпуснала една помощ от около петдесет лири. Няколко дена след това обаче, въпросната гру­па съобщила на Организацията, че били заставени да започнат и същата вечер започнали. Началниците на Вътрешната организация, в самото надвечерие на динамитните покушения, били взели решение да се избият всички членове на въпросната група, по причина че искали да действуват на своя глава.


Динамитното разваляне на железопътния мост при Анджиста, между Сяр и Драма, било дело на Делчева, а динамитното покушение на трена около Солунската станция било дело на солунските крайни елементи.


Приемете и пр.

Княжески търговски агент

(подп.) А. Шопов

Верно: Секретар: Г. Стоев


ЦДНА, Ф. 176, оп. 1. Препис.Ръкопис                                                                                                                                                                                    


Писмо от Атанас Шопов, търговски агент в Солун до бъл­гарския дипломатически агент в Цариград Иван Ст. Гешов за започнали съдебни процеси срещу българи след Солунски­те атентати.

 


Солун, 11 юни 1903 г.

До Господина Господина Ив. Ст. Гешова 
Княжески дипломатически агент 
В Цариград

Господине Агенте,


Имам чест да Ви съобщя, че в настоящето време между солунския валия Хасан Фехми паша и председателя на военното съдилище Едип паша съществува едно малко пререкание относително въпроса кое съдилище да съди затворниците от провинцията на Солунския вилает. Едип паша казва, че Солунското военно съдилище свършва своята мисия след като прегледа делата само на затворниците от града Солун, а валията е на мнение, че същото съдилище трябва да свърши и с делата на затворниците от целия вилает. От града Солун стоят затворени и не осъдени още българи около 40 души, а от разни градове и села на вилаета има в солунските затвори около 400 души.


До сега солунското съдилище се е показало сравнително безпристрастно в делата си. Вярва се, че ако обикновените солунски съдилища разследваха делата по последните солунски събития, щяха да бъдат осъдени най-малко сто души от хплядото затворени солун­ски българи. При това, ако военното съдилище се закрие след като свърши със солунските затворници, процесите на останалото множест­во провинциални затворници ще има да се провлачат цяла година, ако не и повече.


Тук се вярва въобще, че военното съдилище ще бъде по-безпристрастно в разгледвание делата и на затворниците от провинцията, отколкото обикновените съдилища.


Приемете, Господине Агенте, уверение в отличното ми към Вас почитание.


Княжески търговски агент

Ат. Шопов


ЦДИА, Ф. 176, оп. 1. Оригинал. Ръкопис. 
http://www.promacedonia.org/bugarash/sa/index.html



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viki02 - чудна информация,
14.05.2007 19:50
благодаря за труда. Аз лично нямам знания по такива въпроси.
цитирай
2. bugarash - merci
14.05.2007 20:07
za toa sme nie tuka so drugar mi http://karavelov.blog.bg/
za da polucis znanija
цитирай
3. karavelov - Благодаря за оценката bugarash...
15.05.2007 20:28
Благодаря за оценката bugarash!Koлкото до "Солунските атентатори",не мислиш ли че малко предрешават със тези си действия съдбата на Илинденско-Преображенското въстание!
цитирай
4. bugarash - prav si izbrzana postapka no toa e. ...
16.05.2007 10:38
prav si izbrzana postapka no toa e.se pak solunskite atentati se veliko sobitie za nasata istorija
цитирай
5. karavelov - Идеята им е била чудесна, но е тря...
16.05.2007 14:43
Идеята им е била чудесна,но е трябвало да се съобразят своите действия със започването на въстанието!!!Иначе ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОИЗМА ИМ!!!
цитирай
6. анонимен - buy generic online
27.02.2012 23:16
Hello! <a href=http://abiliun.webs.com#3489>abilify online</a> <a href=http://adalan.webs.com#5396>mibg adalat</a> <a href=http://avelan.webs.com#1696>generic avelox buy online</a> <a href=http://wkgatroveon.webs.com#3345>atrovent lima bean allergy</a> <a href=http://wulatroveon.webs.com#1737>atrovent xopenex interaction</a> <a href=http://xaiatroveon.webs.com#2762>atrovent hfa dosage</a> .
цитирай
7. анонимен - payday loans online 644 12698
19.10.2012 23:19
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#16316>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#8839>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#11887 payday loans online
цитирай
8. анонимен - payday loans 426 16832
20.10.2012 05:10
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#17782>payday loans</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#20285>payday loans</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5127 payday loans
цитирай
9. анонимен - generic viagra 308 15757
20.10.2012 05:33
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#811>viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#10188>buy viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#14960 generic viagra
цитирай
10. анонимен - order kamagra 8077
21.10.2012 08:39
<a href=http://orderkamagranow.com/#wgitt>buy cheap kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#knpev >buy kamagra jelly</a> , http://orderkamagranow.com/#uvjcq buy kamagra cheap
цитирай
11. анонимен - viagra without prescription 15166
21.10.2012 22:08
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#qsgma>viagra 50 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#bswhs >viagra 200 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#aswki buy cheap viagra
цитирай
12. анонимен - payday loans 944 15588
22.10.2012 00:11
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#2986>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#13219>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#7923 payday loans
цитирай
13. анонимен - buy cialis online 445 2308
22.10.2012 00:44
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#4432>buy generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#2402>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#7879 buy cialis online
цитирай
14. анонимен - buy generic cialis 16111
22.10.2012 23:25
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#vhwxg>cialis without prescription</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#alpdv >cialis 20 mg</a> , http://ordercheapcialishere.com/#crksx cialis 20 mg
цитирай
15. анонимен - order levitra 17203
23.10.2012 01:13
<a href=http://orderlevitrahere.com/#nbrtp>cheap levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#ohahy >levitra 40 mg</a> , http://orderlevitrahere.com/#pxtog cheap levitra online
цитирай
16. анонимен - cheap cialis 7067
25.10.2012 04:59
<a href=http://cialisstorehere.com/#rodtb>cheap cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#ihrna >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#rzocn buy cialis online
цитирай
17. анонимен - cialis online 340 16624
25.10.2012 16:27
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#3472>buy cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#13477>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#17600 buy cialis online
цитирай
18. анонимен - buy viagra 1490
25.10.2012 18:15
<a href=http://viagrastorehere.com/#pzamd>generic viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#inffs >viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#xtrcw buy viagra
цитирай
19. анонимен - levitra 20 mg
26.10.2012 00:12
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#2386 - cheap levitra online, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#9182>buy generic levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#4688 online
цитирай
20. анонимен - cheap generic levitra
26.10.2012 03:18
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#7737 - buy cheap levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#2487>buy cheap levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#7282 online
цитирай
21. анонимен - kamagra online 9432
26.10.2012 05:56
<a href=http://kamagrastorehere.com/#qtpkj>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#dcmjr >generic kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#xosjs cheap kamagra
цитирай
22. анонимен - buy levitra online 8022
26.10.2012 10:46
<a href=http://levitrastorehere.com/#kgqub>levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#viuao >levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#iwwea buy levitra
цитирай
23. анонимен - online payday loan 4891
28.10.2012 09:29
<a href=http://badcreditloanhere.com/#rhlrm>payday loan online</a> - <a href=http://badcreditloanhere.com/#nkhlb >payday loan online</a> , http://badcreditloanhere.com/#mucpd payday loan online
цитирай
24. анонимен - payday loans 11099
28.10.2012 21:21
<a href=http://fastcashloanshere.com/#ltxrw>fast cash advance payday loans</a> - <a href=http://fastcashloanshere.com/#ptmou >payday loans</a> , http://fastcashloanshere.com/#jepkl payday loans
цитирай
25. анонимен - cialis online without prescription 16121
31.10.2012 16:33
<a href=http://cheapgenericcialisnow.com/#xnvzp>cialis 20 mg</a> - <a href=http://cheapgenericcialisnow.com/#gpmja >buy generic cialis</a> , http://cheapgenericcialisnow.com/#cwmmx cialis online without prescription
цитирай
26. анонимен - medication advertising
02.11.2012 02:26
http://cheapviagraqual.com | http://cheapviagraqual.com/#2654 - viagra online | <a href=http://cheapviagraqual.com/#6244>viagra online</a>
цитирай
27. анонимен - cheap cialis 18568
03.11.2012 16:16
<a href=http://ordercheapgenericcialishere.com/#gwpue>buy cialis</a> - <a href=http://ordercheapgenericcialishere.com/#zctss >cialis online</a> , http://ordercheapgenericcialishere.com/#qxxdl cheap cialis
цитирай
28. анонимен - payday loans online 425 20647
03.11.2012 22:25
<a href=http://paydayloansonlineusa1h.com/#1982>payday loans online</a> - <a href=http://paydayloansonlineusa1h.com/#7428>payday loans online</a> , http://paydayloansonlineusa1h.com/#19424 payday loans online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bugarash
Категория: Други
Прочетен: 2185038
Постинги: 190
Коментари: 1089
Гласове: 1975
Архив