Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
01.06.2007 12:35 - Шампион по билярд чака от 2 г. българско гражданство
Автор: bugarash Категория: Други   
Прочетен: 1759 Коментари: 2 Гласове:
0



Македонецът Ново Серафимоски живее във Варна, женен за българка, но не може да представя страната по света Македонецът Ново Серафимоски живее във Варна, женен за българка, но не може да представя страната по света


Петър Добрев  

image Ново Серафимоски е женен за българка и от 2 години чака българско гражданство. Снимки: авторът

38-годишният Ново Серафимоски е от Струга, Република Македония. Играе билярд от 20 години и казва, че това е неговият живот. Покрай играта е обиколил почти цяла Европа, събрал е много опит и успехи, но от две години се е установил във Варна и не смята никога да я напусне.

„Можеше да отида някъде, където има много по-добри условия. Но не е в това всичко. За мен между България и Македония няма никаква разлика. Манталитет, хора, принципи, традиции, език, всичко е едно и също. Политиката я оставям на политиците. Моята професия е билярдът и аз искам там да работя и да работя качествено“ казва Ново.

За да се установи у нас му е помогнал неговия главен мениджър и спонсор Николай Иванов от билярдния „Клуб 9“ във Варна. Оттогава насам Ново печели титла след титла и се доказва като безспорно най-добрия играч у нас. Печели титли през 2005 и 2006 г., става носител и на „Пул Лигата“ на Ринг ТВ за 2006 и 2007 г. Тази година има седем участия и седем титли, включително на първия турнир от републиканското първенство по пул 9-та топка – една от най-популярните у нас билярдни игри.

image Ново Серафимоски демонстрира техника пред играчи в “Клуб 9″ във Варна. Снимки: авторът

„Моят специалитет е осма топка. Тя е доста по-различна от девета топка, но когато имаш повече опит не е трудно. За мен да печеля е нормално. Последните години обаче играя по-слабо, защото нямам конкуренция. В България няма достатъчно добри играчи, които могат да ме затруднят или да тренирам с тях. Често тренирам сам, за да си поддържам формата. Подготвям и юноши,“ отбелязва Серафимоски.

Покрай билярда е бил пет години в Германия, две години в Италия, във Франция, Белгия, Гърция. От всички тези страни Ново идва точно в България. Той разказва, че в Македония няма федерация, няма клубове. „В България е много по-сериозно, има федерация, но все още няма условия за някакви по-големи международни успехи. Всичко е още на местно ниво. Играчите още са слаби и нямат резултати в Европа. Все още билярдът не е толкова разпространен и популярен. Отделни хора с повече възможности се занимават по-сериозно“.

Ново със сигурност е от тези, които се занимават сериозно. Всички в България признават огромния му талант, който обаче е подплатен и с много усилия. „Има хора, които играят от 10-15 години, но все още не знаят нещо повече от основите“, казва Ново. „Трябват условия и много труд. На ден тренирам сам по 4-5 часа. Преди по-сериозни мачове и повече – по 7-8 часа дневно. Това е задължително, за да поддържаш форма и да можеш да се противопоставиш на различните играчи. Не може без тренировки, без дисциплина“.

image Ново Серафимоски с част от купите и отличията си. Снимки: авторът

Несъмнено трябват и условия. В България билярдът е повече хоби, отколкото професия. „Няма кой да позволи на талантливите играчи да тренират по три часа на ден безплатно. Децата не могат да отделят много пари и тренират по-мъничко. Освен това си купуват и по-обикновени щеки. Така билярдът се възприема повече като удоволствие, а не като сериозно занимание,“ отбелязва Ново.

Качествените щеки наистина са доста скъпи. Хубавите започват от 200-300 лв. и достигат до към 5000. “Щеката е като колата. Със сигурност ще караш по-добре един Мерцедес или БМВ, отколкото Форд или Опел. Така е и със щеките. Понякога обаче и някоя по-евтина може да пасне по-добре на играча и той да я предпочита и пред най-скъпите“, разказва Ново. Самият той ползва щека от 350 долара и не смята да я заменя. „С нея си играя добре,“ усмихва се шампионът.

Все още обаче, Ново показва таланта си само на местна почва. Тъй като няма българско гражданство той не може да участва на световни или европейски първенства.

„Докато не получа български паспорт не мога да представлявам федерацията в чужбина,“ обяснява Ново. „Мога единствено да се запиша на опън турнири, но таксите са твърде високи и не мога да ги покривам сам. Докато не съм гражданин на България федерацията няма как да покрива разноските ми. Искам да играя за България, тук се чувствам добре и мечтая да участвам по международни турнири, да организирам живота си около билярда. Без паспорт обаче това не може да стане. Подал съм документи отпреди две години, декларирал съм български произход, но все още чакам. Подадох молба за ускоряване на процедурата, но ми я отхвърлиха“.

image Ново Серафимоски учи начинаещи играчи в клуба.

„Не съм подал документи за паспорт само за собствена изгода, моите мечти са да представям България в Европа, да подготвям тука юноши, да ходим заедно по турнири и да направим един добър български отбор по билярд. Искам да създадем добро име за България в Европа. За мен в България е едно и също както в Македония. Аз отдавна не живея в Македония, само съм неин гражданин. Още обаче не мога да представям България и не знам как и защо още не мога да добия нужния паспорт“, оплаква се Серафимоски.

Той е в позицията на много други македонци, които са подали молба за български паспорт, но са принудени от българските бюрократи да чакат по повече от три години. В същото време, хора родени на места като Бразилия, Сенегал и Нигерия взимат българско гражданство в рамките на един-два месеца. Такива случаи има често във футбола, където играчи като Тиаго Силва, Ибрахима Гай и Шалозе Ододжи са жив пример. Последният дори получи българското име Митко Атанасов Георгиев. Бразилецът Лусио Вагнер и в момента е национал на страната, заедно с хърватина Игор Томашич, а доскоро и сърбина Зоран Янкович.

Ново с право твърди, че един футболист може да играе до около 35 годишен. Малко след това кариерата му приключва и повечето чужденци си заминават от България. „2-3 години може да представляват страната, след което отиват другаде за повече пари и забравят за националния. А билярд може да играеш до 60 годишен, че и повече, няма някаква граница. А и можеш да предаваш опита и уменията си на другите, да продължиш във времето успехите на страната“.

„Вече много хора изкараха паспорти – и такива, които заслужават и такива, които не заслужават“, продължава Ново Серафимоски. „Но аз не мога да разбера защо се бави толкова процедурата – няма ли очи България да види, няма ли уши да чуе? Всички в билярд средите ме познават, знаят че искам да остана тук и да представям България. Наскоро и се ожених за българка, живеем си заедно във Варна. Просто се чувствам се като един нормален българин. Ходил съм достатъчно по света, не планирам да напускам България. Животът ми е тук – със семейството и с билярда“.

В сегашната ситуация Ново може единствено да изчаква. Междувременно обаче няма как и да не губи от формата си. „Седя тук и чакам, губя време“, отбелязва той. „Мога само да гледам по телевизията как играят европейските шампиони. А те не показват нищо по-добро от мен. Но те имат право да участват на големите първенства и да ги печелят. Засега аз нямам. А що се отнася до билярда, няма по-добър от мен, който да представя България“.

Докато качествени професионалисти като Ново Серафимоски са принудени да чакат, други македонци вземат паспорт на черно за доста кратки срокове. Това дава възможност на така наречените „посредници“, както и на някои български бюрократи да печелят на гърба на хората. „Ако ще е така, поне да го обявяват, да се знае тарифата и всеки да е наясно колко ще трябва да чака. А сега аз стоя и чакам да падне сняг през юли“, обяснява Ново.

„Засега използвам само 20% от възможностите си. Откак съм в България със сигурност нивото се е вдигнало с поне 50%. Хората гледат от мен и се учат, имат стимул. Няма шанс друг играч от моята класа да дойде в България, да играе за нея и да стои във Варна. Аз съм тук, но за момента нямам шанс да покажа възможностите си. От ДАМС знаят колко мога и колко знам. Не искам да затруднявам никого, но се чудя защото те не вземат някакви мерки по-бързо да взема паспорт“.

Ново все пак не е загубил надежда. „Само да изкарам гражданство и за 2-3 години вярвам, че ще спечеля много турнири. След 10 години се виждам на едно много високо ниво, със свой собствен клуб тук, където да тренирам десетина млади играчи, които един ден да ме заменят“.

http://e-vestnik.bg/1196/




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. karavelov - Както винаги някои хора от "...
02.06.2007 18:29
Както винаги някои хора от "Агенцията за българите в чужбина" не са си свършили работата!А пък дават паспорти на всякакви,но не и на етнически българи!Същото важи и за бесарабските българи!
цитирай
2. meto76 - Проблема е в Президентството. В...
03.06.2007 22:51
Проблема е в Президентството.Вицето Ангел Марин дава гражданство, но явно не са му бутнали достатъчно. Но арабите му бутат здраво и човека е доволен и презадоволен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bugarash
Категория: Други
Прочетен: 2182006
Постинги: 190
Коментари: 1089
Гласове: 1975
Архив