Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
01.06.2007 12:32 - “Вашият съсед” ви мрази
Автор: bugarash Категория: Други   
Прочетен: 1364 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.06.2007 12:33


Македонският блог “Vasiot sosed” е най-уродливото дете на антибългарската истерия в Македония. Дали трябваше толкова да се преекспонира? Македонският блог “Vasiot sosed” е най-уродливото дете на антибългарската истерия в Македония. Дали трябваше толкова да се преекспонира?


Петър Добрев  

image Така изглежда сайтът с подигравките с българските сестри в Либия.

Интернет страницата “Vasiot sosed” отдавна беше позната на занимаващите се с македонския въпрос в България. Сайтът обаче доби небивала популярност едва миналата седмица, когато Би Ти Ви излъчи репортаж съобщаващ, че блогът е публикувал подигравателен фотоколаж с осъдената на смърт в Либия медицинска сестра Снежана Димитрова. Добавена е снимка на маймуна с надпис “либийски маймуни”. Публикацията е на адрес http://vasiotsosed.blog.com.mk/node/66675. От телевизията директно набедиха за обидата македонския параолимпиец Миле Стойковски (б. р. - участник в олимпийски игри за инвалиди).

Въпросната гавра обаче съвсем не е прясна – публикувана е на 1 февруари тази година. В стил, изявен и при скандала ‘’Батак"’, Би Ти Ви намери остаряла сензация и я размаха пред обществото. Сега ‘’Vasiot sosed” е в половината български интернет форуми, където поражда отрицателни реакции.

Не може да се каже, че те не са заслужени. Не само публикацията за Снежана Димитрова и сестрите в Либия, а цялото съдържание на блога е жив пример за реч на омразата, болен шовинизъм и липса на всякакви задръжки. “Vasiot sosed” моментално спечели отрицанието както на българското, така и на македонското общество.

Македонският научен институт в София (www.macedonia-science.org), най-старият специализиран център в света, занимаващ се с проучване на Македония, излезе с позиция, че ‘’ след 17 години “демокрация” в бъдещата федерация “Македония”, етноцидът, омразата, антибългаризмът продължават да се развъждат"’.

Според института ‘’тази държава не заслужава да бъде част от Европейското семейство, защото е потенциален носител на расизъм, ксенофобия и омраза"’.

Представител на македонския ‘’Левичарски блог"’ (www.levicamk.blog.com.mk), един от най-популярните блогове в Македония, сподели, че е потресен от вулгарността на “Vasiot sosed” и подчерта: “Ние, от македонската левица, сме категорично против това"’. От ‘’Левичарски блог"’ добавиха, че ‘’чрез блогерските “престрелки” отношенията между гражданите на двата народа - македонския и българския, се влошават, вместо да се подобряват"’.

В този ред на мисли изниква и въпросът на кого беше нужно шизофреничният блог “Vasiot sosed” да се показва по телевизията, а глупостите вътре да се преекспонират. Подобриха ли се отношенията между двете страни? Какво да си помисли обикновеният зрител, който не знае нищо за Македония, когато види подобно нещо? Създава се единствено елементарната конструкция, че България и Македония са два враждуващи отбора, които постоянно си разменят взаимни обиди.

Малцина си дават сметка, че подобни случаи като “Vasiot sosed” са крайно екстремни и в никакъв случай не са общо мнение в Македония. Никой не се запитва и как се е породила такава омраза в хора като създателя на блога. Откъде започва всичко? Само Сърбия ли е виновна или пък Коминтерна, с чието главно участие се създава политическата македонска нация след Втората световна война? Не беше ли и България, която осъди последния лидер на ВМРО Иван Михайлов на смърт? Не бяха ли българските комунисти, които на драго сърце приеха доктрината на македонизма и даже започнаха да македонизират собственото си население в Пиринския край? Не е ли България тази, която днес не прави нищо по македонския въпрос и по този начин толерира антибългарските прояви?

От Би Ти Ви прибързаха да обявят и автора на блога – според тях параолимпиецът Миле Стойковски. Връзката беше изключително хлабава – само, защото “Vasiot sosed” насочва към сайт, набиращ средства за Стойковски да участва на параолимпиадата в Пекин. Набеденият македонец категорично отрече пред агенция “Фокус” да има нещо общо с блога. ‘’Нямам никаква връзка с това, не съм виждал този блог. Моята мисия - пътуването ми до Пекин с инвалидна количка, е съвсем противоположна на онова, за което ми говорите, че пише в блога, моята мисия е положителна"’, изтъкна Стойковски.

Запознати с темата, коментираха пред e-vestnik, че доста по-логичен автор на блога може да е Александър Донски, автор на псевдонаучната книга “Етногенетичните разлики между македонците и българите”. Донски е историк, който поддържа абсурдните тези за връзки на сегашната македонска държава с античните македонци на Александър Велики.

Търсейки сензации, български медии почти напълно игнорираха един много по-положителен пример за българо-македонски отношения. На 29 май се възстанови традицията отпреди Втората световна война да се чества Св. Дух-Ден на Македония. От Македонския научен институт беше проведена конференция. Присъстваха и гости от Македония, включително Зоран Тодоровски, директор на Архива на Република Македония. Явно, когато се работи конструктивно по българо-македонските работи, никой не забелязва.

http://e-vestnik.bg/1242/


Тагове:   мрази,   съсед,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bugarash
Категория: Други
Прочетен: 2181884
Постинги: 190
Коментари: 1089
Гласове: 1975
Архив