Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
24.10.2007 18:43 - Един полицай е загинал, двама са ранени при инцидент край македонското село Танушевци
Автор: bugarash Категория: Други   
Прочетен: 1541 Коментари: 0 Гласове:
0



 
image
image
image
Един полицай е загинал, двама са ранени при инцидент край македонското село Танушевци /ОБЗОР/
image
image
image
24 октомври 2007 | 18:34 | Агенция "Фокус"
image
image
image
Скопие. Един македонски полицай е загинал, а двама други са ранени при инцидент днес край македонското село Танушевци. По-рано албански източници съобщиха, че загиналите са двама.
Директорът на македонския вестник “Време” Александър Дамовски каза за Агенция “Фокус”, че срещу движещия се полицейски джип, в който са пътували тримата полицаи, са стреляли неизвестни извършители. Автомобилът се е преобърнал. Засега, посочи Дамовски, не е известно дали полицаят е починал от раните, причинени от огнестрелното оръжие, или в резултат на преобръщането на полицейския джип. Инцидентът е станал в местността Кодра Фура,близо до село Брест.
Според македонски медии нападателите най-вероятно са дошли от района на Прешево, Южна Сърбия.
Джезаир Шакири, известен като командир Ходжа, не е чул нищо за инцидента. Той е казал, че неговите въоръжени бунтовници не са участвали в нападението срещу полицаите.
Говорителят на македонското министерство на вътрешните работи Иво Котевски е потвърдил инцидента, като е съобщил, че неизвестни нападатели са открили огън по полицейския автомобил.
Село Танушевци, разположено край границата с Косово, е с преобладаващо албанско население. Танушевци се свърза свързва с началото на конфликта в Македония от 2001 г., приключил с подписването на Охридския рамков договор.
image
image
image
image
image
Александър Дамовски: Един полицай е убит, а двама са ранени край с.Танушевци
image
image
image
24 октомври 2007 | 18:13 | Агенция "Фокус"
image
image
image
Скопие. Един полицай е убит, а двама са ранени в местността Кодра Фура, близо до с. Танушевци. Това потвърди пред Агенция “Фокус” директорът на македонския вестник “Време” Александър Дамовски. Той поясни, че срещу движещия се полицейски джип, в който са пътували тримата полицаи, са стреляли неизвестни извършители. Автомобилът се е преобърнал. Засега, посочи Дамовски, не е известно дали полицаят е починал от раните, причинени от огнестрелното оръжие, или в резултат на преобръщането на полицейския джип.
image
image
image
image
image
АФП: Трима македонски полицаи са простреляни при въоръжено нападение на границата с Косово
image
image
image
24 октомври 2007 | 18:11 | Агенция "Фокус"
image
image
image
Скопие. Трима македонски полицаи са били простреляни при въоръжено нападение срещу автомобила им близо до границата с Косово, съобщава АФП, като цитира полицейския говорител Иво Котевски. По думите му, неизвестни открили огън по автомобил на македонската полиция и простреляли трима полицаи. Нападението е било извършено в район, населен предимно с албанци, близо до село Танушевци. Именно село Танушевци бе едно местата, където през 2001 г. избухна конфликт между албанските бунтовници и македонските сили на реда. Конфликтът приключи с подписването на Охридския мирен договор, предоставящ повече права на албанското малцинство в Македония, припомня агенцията.
image
image
image
image
image
Командир Ходжа не е чул нищо за инцидента при с. Танушевци
image
image
image
24 октомври 2007 | 18:08 | Агенция "Фокус"
image
image
image
Скопие. Джезаир Шакири, известен като командир Ходжа, не е чул нищо за инцидента днес при село Танушевци, при който беше стреляно срещу македонски полицаи, съобщиха за Агенция “Фокус” албански източници. Командир Ходжа е казал, че неговите въоръжени бунтовници не са участвали в нападението срещу полицаите. Нападението е извършено в местността Друм, близо до село Брест, на път за заставата Кодра Фура.
Както предадоха македонските медии, при инцидента днес е загинал един македонски полицай, а други двама са ранени. Албански източници по-рано съобщиха, че загиналите са двама.
В близост до селото, намиращо се край границата с Косово, неизвестна група открила огън срещу движещия се джип с полицаите. Според македонски медии групата най-вероятно е дошла от района на Прешево, Южна Сърбия.
image
image
image
image
image
Двама македонски полицаи са убити при инцидент в с. Танушевци, съобщават албански източници
image
image
image
24 октомври 2007 | 17:47 | Агенция "Фокус"
image
image
image
Скопие. Двама македонски полицаи са били убити днес при инцидент в македонското село Танушевци, съобщиха за Агенция “Фокус” албански източници. Един полицай е бил ранен.
В близост до село Танушевци, което е край границата с Косово, неизвестна група е открила огън срещу движещия се джип с полицаите. Според македонски медии групата най-вероятно е дошла от района на Прешево, Южна Сърбия.
Македонските агенции МИА и Макфакс съобщиха, че при инцидента са ранени трима полицаи, а според Телевизия А1 един полицай е загинал, а другите двама са ранени.
image
image
image
image
image
По последни данни един полицай е убит, а двама са ранени на границата между Македония и Косово
image
image
image
24 октомври 2007 | 17:45 | Агенция "Фокус"
image
image
image
Скопие. По последни данни един полицай е убит, а двама са ранени на границата между Македония и Косово, съобщават македонските медии. Тримата са служители на гранична полиция. Инцидентът е станал около 13 ч до местността Кодра Фура, в близост до с. Танушевци, когато срещу джипа, в който тримата са пътували, са стреляли неизвестни извършители. Полицаят е починал от раните си на път за болницата. Другите двама са откарани в болницата в Скопие и според агенция Макфакс са в тежко състояние.
image
image
image
image
image
МИА: Македонското МВР засега не потвърждава инцидента в с. Танушевци
image
image
image
24 октомври 2007 | 17:21 | Агенция "Фокус"
image
image
image
Скопие. Македонското МВР засега не потвърждава инцидента в с. Танушевци, предаде македонската агенция МИА. Агенцията, подобно на агенция Макфакс, съобщава, че при днешната стрелба в близост до с. Танушевци са ранени трима полицаи. Телевизия А1 предаде, че единият от полицаите е загинал, а другите двама са ранени.
image
image
image
image
image
Един полицай е загинал, а други двама са ранени в с. Танушевци, съобщава телевизия А1
image
image
image
24 октомври 2007 | 17:05 | Агенция "Фокус"
image
image
image
Скопие. Един полицай е загинал, а други двама са ранени при стрелбата днес в с. Танушевци, съобщава македонската телевизия А1. Агенция Макфакс по-рано предаде, че трима полицаи са ранени.
Неизвестна група е открила огън срещу джипа с полицаите, докато е бил в движение. Групата, според медията, най-вероятно е дошла отвън, от района на Прешево.
Бившият командир на Армията за национално освобождение /АНО/ Джезаир Шакири, който преди твърдеше, че разполага с въоръжени групи в района на с. Танушевци, потвърди, че не е замесен в инцидента.
image
image
image
image
image
Трима полицаи бяха ранени днес при въоръжено нападение в с. Танушевци
image
image
image
24 октомври 2007 | 16:48 | Агенция "Фокус"
image
image
image
Скопие. Трима полицаи са ранени днес при въоръжено нападение в с. Танушевци. Това са потвърдили за македонската агенция Макфакс източници от полицията.
МВР засега не съобщава повече подробности за инцидента и за степента на нараняванията на полицаите.
Според телевизия А1 около 13 ч неизвестна група е стреляла срещу джипа с полицаите, които извършвали редовна проверка в Танушевци.
Село Танушевци се намира на границата между Македония и Косово.
В това село започна въоръженият конфликт в Македония през 2001 г.


Агенция “Фокус” припомня:

Селата в района на Танушевци, по границата с Косово, са ябълка на раздора между федералните власти в Скопие и етническите албанци още от 1991 г.
Опитите да се дефинира границата между Македония и Косово през 1991 г. става причина македонските албанци да бойкотират референдума за независимост, проведен на 8 септември 1991 г.
В края на февруари 2001 г. в района на Танушевци избухнаха първите сражения между албанските партизани и македонската армия и полиция, прераснали във вътрешна гражданска война, продължила до септември и приключила с Охридския мирен договор.
Повод за стълкновенията бе решението на Македония и Сърбия да започнат маркирането на границата помежду им, включително и в частта й към Косово, взето на 17 февруари 2001 г.

Хронология на конфликта

Танушевци е село в община Чучер-Сандево, в близост до град Скопие.
От началото на 2001 година северозападната част на Македония, граничеща с Косово, е поле на сблъсъци между македонските сили за сигурност и албанските екстремисти. Началото на конфликта датира от 22 януари 2001 година, когато един полицай е убит и двама са ранени при нападение с гранатомети срещу полицейски пост в село Теарце до Тетово. Отговорността за атентата е поета от Армията за национално освобождение (АНО).
На 12 февруари стават сблъсъци между македонските сили за сигурност и въоръжени групи от АНО в планински район в Северозападна Македония до с. Танушевци.
На 17 февруари Македония поставя в бойна готовност войските си по границата с Косово.
На 20 февруари македонският военен министър Любен Пауновски пише на генералния секретар на НАТО Джордж Робъртсън за действията на въоръжени групи на границата с Косово.
Ден по-късно силите на НАТО в Косово - КФОР, потвърждават засилване на своето присъствие на границата между Македония и Косово.
На 25 февруари Хамди Хасани, администратор на с. Дебелде, съседно на Танушевци, обявява, че над 150 жители на Танушевци са потърсили убежище в Косово, "за да избягат от репресиите на македонската армия". Македонското правителство посочва на следващия ден, че тази имиграция е "добре организирана постановка" с политически цели.
Членове на АНО и македонски сили за сигурност водят интензивна престрелка между Танушевци и Дебелде на 26 февруари.
На 27 февруари Скопие обвинява въоръжени елементи, дошли от Косово, че са окупирали Танушевци заради лошия контрол на КФОР по границата.
Трима македонски войници са убити на 4 март до Танушевци. Единият - от изстрели от село Танушевци, а други двама - от експлозия на мина под колата им. Македония затваря границата си с Косово и иска свикване на извънредна сесия на Съвета за сигурност на ООН, както и създаване на буферна зона между Косово и Македония с международни сили в нея.
На 5 март Скопие обявява мобилизация на запасняците след нови сблъсъци в Северна Македония с албански екстремисти. КФОР твърди, че е забелязал между 75 и 150 албански бойци в сектора. Според македонското военно министерство пък те били 300.
Нови престрелки се водят на 6 март между албански екстремисти и правителствени сили край Танушевци. Македония сезира Постоянния съвет на ОССЕ, който й дава подкрепата си и осъжда албанските екстремисти. КФОР задържа 6-има мъже, заподозрени, че са от АНО. Президентът Борис Трайковски обявява пред парламента, че Македония се ангажира да изгони екстремистите. Американски войници за поддържане на мира са изпратени на границата между Косово и Македония. НАТО обявява, че проучва възможността да разреши на югославски сили да се разположат в граничната зона между Косово и Македония.
На 7 март Съветът за сигурност на ООН осъжда провокациите на албанските екстремисти, но отказва създаването на буферната зона, поискана от Скопие.
Македонски полицай е убит на 8 март при нападение на екстремистите с автоматичен огън и гранатомети срещу хуманитарен конвой близо до граничното село Бряст.
Армейска колона автомобили е обстрелвана през месец май 2002 година от терористична група в района на граничния пункт Танушевци. Няма пострадали сред македонските войници и офицери, които са пътували в колоната.
Инцидентът става на около 3 км преди заставата, като срещу колоната били изстреляни три гранати тип "Золя" и било използвано автоматично оръжие. Македонските военни отвърнали на нападението, при което терористите били отблъснати и принудени да се разбягат в околните гори. Колоната стигнала без повече проблеми до заставата край Танушевци. С окупацията на това село от албански терористични групи през зимата на 2001 започва седеммесечната криза в Македония, взела над 80 жертви.
По време на инцидента в лагера край Танушевци на белгийския контингент от силите на НАТО в Македония се намират двама съветници на посланика на пакта в Македония Никълъс Бигман.
image
http://www.focus-news.net/?id=n809164&chain=1


Тагове:   край,   македонското,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bugarash
Категория: Други
Прочетен: 2185138
Постинги: 190
Коментари: 1089
Гласове: 1975
Архив