Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
06.11.2007 09:56 - Македонците „припознаха” и Орфей
Автор: bugarash Категория: Други   
Прочетен: 1900 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 06.11.2007 09:58


   




            Македонците „припознаха” и Орфей



06 ноември 2007 | 09:14 | Агенция "Фокус"





Скопие. Активизацията на спора за името на Македония започва да дава тотално отражение върху македонските медии и да се превръща в истерия.
Според днешните анализи на македонския „Утрински весник” митичният Орфей, един от символите на древна Тракия, бил македонец, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус” в столицата на бившата югорепублика.
„Утрински весник” пише, че Орфей бил свързан „с едни от най-хубавите македонски митове, а дори се предполага че написал и азбуката”.
Близкият до реформираните комунисти от СДСМ вестник пише, че „Орфей бил своего рода „ натрапник в елинистичната култура”.
Според скопското издание „Орфей” бил свързан с топонимията на Македония, въпреки че по-голямата част от живота си прекарал в Тракия”.
„Утрински весник” пише още, че „приказките за Орфей са отражение на съвременното състояние на Македония и на съдбата на сегашните македонци, защото земята им била важна връзка между световете и времената”.
„Утрински весник” смята, че „Орфей бил персонификация на Христос” и образът му, според който той свирел на лира на дивите зверове, бил „символика за Македония, обкръжена от своите съседи”.


Агенция “Фокус” припомня:
Кой е Орфей?
Орфей е тракиец, смятан за най-великия музикант и поет на древността. Предполага се, че родното място на певеца е в планината Родопи, Смолянско. Според легендата, той е син на тракийския речен бог Еагър и нимфата Калиопа.
Приписват му се голямо количество химни, наричани орфически, в които възхвалява божествата на природата и се стреми да научи сънародниците му с простичка молитва да отдават почитта си към тях. Според легендите, лирата му е имала седем струни. Орфей е обявен и за автор на една от поемите „Аргонавтика“.Сред многобройните варианти на орфическите легенди най-популярни са за изумителната му дарба като музикант и певец. От тях е и началото на неговия канонизиран образ на укротител на дивия свят и чудодейната му лира. Счита се, че той е основател на орфическите мистерии, които стават особено актуални в епохата на елинизма след завоеванията на Александър Велики.
Учението му (което днес наричат “орфизъм”) е опит да облагороди суровите нрави и научи хората на по-висока хигиена и култура. Намесата му в религиозната доктрина за отвъдния живот и пътя към безсмъртието, с която влиза в противоречие с официалната тракийска царска идеология, е вероятната причина за неговата трагична гибел. Според гръцкия мит, той е бил разкъсан от тракийките поради това, че е скърбял за починалата си съпруга и не е обръщал внимание на жените около него.
Първите му изображения са от 600 г. пр.н.е. Известни са десетки негови изображения върху атически вази. На тях са изобразени сцени от основните орфически легенди — за смъртта на жена му Евридика, която била ухапана от змия в деня на сватбата им и опита му да я спаси от подземното царство. Орфей слязъл в подземния свят и пленил с тъжните си песни бога на смъртта — Хадес. Той се съгласил да му върне Евридика, но при условие, че няма да се обръща, за да я види, преди да излязат на горния свят. По пътя певецът не издържал и се обърнал назад. Така Евридика отново се върнала в подземното царство.
Орфей загинал, разкъсан от вакханките, край бреговете на река Хеброс (Марица). Частите от тялото му били отнесени от вълните и изхвърлени на брега на остров Лемнос, където били погребани.

***
Още "македонци"...
Периодично различни герои от митологията на балканските народи са "припознавани" като "македонци", предимно в пресата на югозападната ни съседка. На 27 юни 2007 година македонският вестник ”Дневник” съобщи, че в Прилеп ще правят паметник на легендарния Хитър Петър. Според приказките Хитър Петър никога не е ходил по-далеч от Прилеп и поради това много жители на област Мариово и на Прилеп припознават в образа му себе си, посочва изданието.
От Дома на хумора и сатирата в Габрово, където се намира най-популярната скулптура на Хитър Петър, коментираха, че фолклорът не е надеждно средство, чрез което се определя произходът на един герой. Известният творец Георги Чапкънов, автор на скулптурата в двора на Дома на хумора и сатирата, коментира, че е направил статуята още през 1981 година, а се е сблъскал с народния герой Хитър Петър през `60-те години и то далеч от Прилеп, в Добруджа.




            Божидар Димитров: Първият човек е македонец, но баща му и майка му са българи



05 ноември 2007 | 11:05 | Агенция "Фокус"





София. Внимателното изследване от специалисти на Националния исторически музей на фосилите, открити край македонското село Дзвегор, показа, че македонските археолози и палеонтолози са прави – първият жираф, първият слон и първият човек на планетата Земя действително са македонци. Но изследването показа също, че за съжаление бащата и майката на първия македонец, са българи. Това каза пред Агенция “Фокус” директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, по повод коментарите в македонската преса от последните дни във връзка с археологическите открития край делчевските села Стамер и Дзвегор. Според Светозар Петковски от македонския Природо-научен музей, експерти ще доказват, че прачовекът се е появил в района на Делчево. Действително, тяхната теория се потвърди и от нашите проучвания, коментира иронично Божидар Димитров: Първият човек е македонец, но за съжаление баща му и майка му са българи.

Агенция “Фокус” припомня:
Според статията в македонския вестник “Вечер” от 2 ноември 2007 година: „Липсва брънката от веригата в еволюцията на човека, когато той се отделя от животните, а това е периодът от преди 4- 6 милиона години. Фосилите, които открихме край Делчево, са точно от този период. Голяма е вероятността сред останалите фосили да бъде открита и първата генетична линия, която се отделя и представлява праотецът на днешния човек. Най-новите хипотези са, че човекът не се е появил в Африка, както досега се твърдеше, защото там няма фосили по-стари от 3 милиона години, обясни Петковски, цитиран от в. “Вечер”. Смята се, че климатичните условия на териториите тук са приличали много на днешните климатични условия в Централна Африка. Предците на днешните животни в Централна Африка са се появили тук. По-късно, когато са станали климатични промени и захлаждания, фауната се е преместила в Африка. Оттам следва най-новата хипотеза, че човекът се е появил в Югоизточна Европа. Това е хипотезата, която Петковски смята да докаже.
Само за една седмица в началото на октомври в местността край Стамер и Дзвегор бяха открити фосили от жираф и слон, живели преди 3 до 6 милиона години. Пенсионираният палеонтолог Ристо Гаревски датира фосилите, а откритията му бяха потвърдени от френски и български палеонтолози. Разкопките в района ще продължат през май следващата година.

http://www.focus-news.net/?id=n818224&chain=1


Тагове:   Орфей,   македонците,


Гласувай:
0



1. karavelov - Хе хе!!!Ами ако гледаш логиката на ...
06.11.2007 18:24
Хе хе!!!Ами ако гледаш логиката на Спартак е така! Е няма как,хора без минало каквито са така наречените "етнически македонци",ще крадат История!
цитирай
2. isis - :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
06.11.2007 20:29
Е то освен да се смееш не знам какво друго :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bugarash
Категория: Други
Прочетен: 2184872
Постинги: 190
Коментари: 1089
Гласове: 1975
Архив