Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Постинг
19.11.2007 09:14 - Рајски муабети
Автор: bugarash Категория: Други   
Прочетен: 1563 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 19.11.2007 09:16


Небеска основна организација на здружениот труд


Ж. Аджија

В Титовиот рај често се случваше в продавниците да се добива само по еден литар млеко дневно на семејство, и тоа ако от пет часот наутро се застане на “опашка”. Тоа все оште не е гаранција дека ке се добие млекото, понеже ако не си между п’рвите десетмина чекачи, ке се в’рнеш дома со празни р’це

Македонските души со временен престој во Рајот (до Второто пришествие), от најзанесените патриоти до најитрите политичари, ги минаваат скучните бескрајни дни на една широка ливада, покрај кристално бистро еколошки чисто езеро, во кое не плива ниту едно заскитано фекалче, фрлено пластично шише или најлон кесе. Езерото го крстиле со носталгичното име “Горно Охридско”, за разлика от “долното”, кое дедо Господ на третио ден от с’здаването на материјалнио свет на планетата Земја го таксал за б’дештите крајбрежни самобендисани жители со пор’ка: “Тука да битисват богуугодни рабје, што ке се испилат от плебсот на Александ’р Велики, ке развиват езерски туризам и ке продават риби паст’рмки празнејки им ги джебовете на гостите. Ке станат популјарни со пливачки маратон чии постојани победители-б’лгарските момчета ке предизвикват ненавижданје кај д’ржавните претседатели поради кое наградите за спечелено п’рво место ке ги сведат на неколку гроша. Амин! На Господовата пор’ка се с’противил инаетот Зевс со целокупната боговска братија и сестринството от Олимп, та настанал спор што е процесуиран пред Всеселенскиот суд. Изминали седум милениуми, но от судската завршница абер нема. В сравнение со Вселенскијо, судот в Хаг е светкавично б’рз. След зад’лжителната утринска молитва, условно праведните души, вакцинирани против омрази, грешни мисли и дела от които боледувале по време на предсм’ртието, ке дојдат в крајезерската ливада, ке се нат’ркалаат на меката бујна трева, и понеже не испиват традиционално утринско кафе (нали, душите нито јадат, нито пијат, немат жел’дник и други, Боже ме прости, храносмилачкотранспортни органи), ке запејат песни, започвајки от “Изгреј зора на свободата” и “Велик е нашијат војник” па завршвајки с хитови от репертоарот на Белгражданката Ражнатович и Ромката Шерифович. Големо штастие имали македонските души и народа долу, да се наслаждат с песните на Белградските пејачки, за што треба да му палат свешти на кан кнјаз Борис П’рви, кој пред тринаесет века го изградил Белград. Зета и Рашка не би родиле таленти от калиб’ра на Цеца и Шерифка. Кога на праведниците ке им се збоктисат песните, ке се зафанат со долги бистриполитички муабети в’в функција на верска биоенергијна терапија. В прод’лжение ке ја прочетете следната снимка от тие муабети: -Според интернета, долу в милата ни Македонија поск’пват хранителните артикли, като зелката и интегралните гевреци. -Какво ли прават без зелка завалиите заици с малки заплати? -Нека го стегнат ремено на седалата в колите, та да се хванат здравата за работа, че нема вече месен-обесен. Ето, пратениците в Македонското С’брание попадаа от работа, вилиците ги заболеха от реплики и контра-реплики, особено на опозиционното женско трио. -Но затова са добро платени и бижутериски нагиздени, топ не ги бие! -Добре си се нагласиле: Високите заплати, богато холестероидно нак’рмени, грофовски облечени. Чудех се кога ги гледах на телевизијата, нат’лстили се како свинји пред колене, пуснали мевишта мислиш трудни жени, в тиловите станали като питачки магаринја. -Збеснали от пиенје и јадене, та почнали да се бијат и ритат. Брисел се загрижил да не се прошират тепачките в парламентите на с’седните земји и в Европа, кое би представлјавало иницијална каписла за обшта Световна војна. -Ето това го пожелават нашите с’рбомани: ако избухне Световна војна, ке победат Куба, Китај и Русија и веднага ке ја реставрират југословенската федерација, така че в Македонија повторно ке завладејат колишевистите. -Та тие не ни престанале да владејат, без оглед дали са в позиција или опозиција. -Трета Световна војна нема да се случи, но поск’пването на хранителните продукти е голем шанс за шитканје на наши стоки в Европа што ке предизвика војна в самија Европазар особено заради јагмата по струмишките чушки. -Това е шанс и за мојто Пиринско царство –в’зкликнала една историски контроверзна душа и инстинктивно се фанала за појас, како да ке потегли нагант та от радост да истрела неколку патрони. Немајки ор’жие, војводата испуснал некак’в звук, но не можело да се идентификува от која част на безтелесната му душа се случил тоналитета. -Поактуелни от чушките и бостано днес се ноевите фарми. -Ја недеј б’рка библијскија метузалем Ное с некакви си там фарми- гр’мнал с негодование гласот на еден владика. -Не мислех оче Танаиле на старозаветнија Ное и неговата менажерија, ами на големи птици с д’лги манекенски крака, чија кожа се продава в Европа по двесте и педесет евра парчето. -Машала, това звучи привлекателно! Кога стигнала веста за загиването на Тоше Проевски, три деноноштија македонските души ридаели, некои даже и колабирали. Само Питу Гулев м’лчел без да пусне с’лза: -Никој не жали повече от мен това мое Влавче. Човек треба да е достоинствен, особено в такива моменти. -Обштонародното оплакване на Тоше надмина лелеканјата за англиската принцеза Дајана и за комунистичките диносауруси Мао и Тито. Сенародната т’га за младија талантован певец е несравнима с демагошката хистерија при погребението на починатите болшевишки фараони. -Масовното т’гуване за мизантропи, сатрапи виновни за см’ртта на милиони човешки с’штества, представлјава феномен иманентен на примитивни обштества или роботизирани среди. -В публикованата ранг-листа на најголемите злодеи в световната историја, Мао Це Дунг е п’рвопласиран, втор е Сталин, докато Хитлер завзима едвам третото место. Тук е и Тито с’с скромното му десетто место. -В’зможно ли е нашија сакан мил другар Тито да се намира на листата на најголемите монструми? Тито, с чие име се п’рчеше градот Велес, а боречките организации сеоште му подигат паметници, на кои, непочитувачите на неговија лик и тело, реакционерните птици нон стоп празнат измет, додека верните обожаватели секоја година на четв’рти мај му прават панихиди. Може да се очекува, за неговиот роден ден што беше пров’згласен за Ден на младоста, борците да организират носене штафета, која ке се предава на Јованка Броз. Нека си ја гали, горката вдовица. -Неверојатно, не ми се верва Тито да е ликвидирал толку народ. -Неверојатно за неинформираните, но очаквано за осведомените с нештата. Додека течел разговора, от Пеколот по мобилка пристигнала следната пор’ка: “В мое име и в името на другарја Чаушеску, најенергично протестираме за внасјането в листата на ликвидаторите на народни непријатели империјалисткија агент Тито и това на високото десетто место. Тој е виновен само за неколцината здрави сили. Подпис, Тодор Живков”. Истовремено пристигнала и втора мобилпор’ка от адската дестинација: “То што су тамо мене метнули, нема везе. Дедијер ми је свједок да нисам кокнул више од сточет’рдесет тисуча ненародних елемената. Требал сам још пет пута више да пошалјем к врагу, али сам мека с’рца, божју ми матер. Потпис, Тито”. Патриотите и политичарите занемеле от изненада: Колкави УШИ имаат грешниците за да можат да ги слушнат коментарите на Рајаните, во вр’ска со ранг листата?! -Сотоната им дал софистициран НКВД-УДБовскуи прислУШЕН систем, каков што понастојаштем долу го практикуваат нивните наследници, јаникара ги изела да ги изеде! -А што велат за ранг листата на злодеите СДСМовското пилиштарче Шема со неговиот јаран от ЛДП гушлето Жерновско? Тие не гласаа в Советот на Европа за Резолуцијата с која се осудуваат комунистичките режими, образлагајки дека не помнат што се случувало во Титово време, бидејки тогава биле бебулинја и сеуште цицале мамино млеко. -Арно што имале млеко за цицанје, понеже в Титовиот рај често се случваше в продавниците да се добива само по еден литар млеко дневно на семејство, и тоа ако от пет часот наутро се застане на “опашка”. Тоа все оште не е гаранција дека ке се добие млекото, понеже ако не си между п’рвите десетмина чекачи, ке се в’рнеш дома со празни р’це. -Тоа не важеше за комунјарските пелебаши, на кои млекото, кафето, детергентите, тоалет-хартијата и коджа останали дефицитарни артикли, со коли дома им ги носеа, понеже биле прекуглава ангажовани со примената на законот за здруженија труд, самоуправуванјето, обштествените договори и спогодби, ООЗТинјата, како и со подиганје на продуктивноста на трудо. -Гади ми се кога гледам на скопските ТВ канали некои от денешните локални р’ководители на боречките организации, како се бијат в г’рди дека божем биле борци “со пушката во раката”. Веројатно “забравиле” кога с родителите си, бегајки от балистичкио терор през 1941/2 г. пристигаа в Скопје со минтанчинја и чаширчинја, прихванати от Б’лгарските власти, кои им дадоа подслон (додека “народната” власт во 1945 г. без пардон ги падеше от Скопје, демек заради станбена криза; но тие, мајчините, се притајуваа в Гјорче Петров и другите околни населби). Како прогимназијалци, облекуваа градски пантолончина и излегуваа на паради на градскиот плоштад каде френетично викаа “Урааа, да живее царство Б’лгарија”. Ми иде да барам одобрение от Свети Дух за краток престој в Скопје, та да им плеснам в лице “Л’жете ситни мизивирски души, ја покажете ги раните от борбите со клетите фашисти!”. -Не ке има што да ти покажат освен уринарни аромати следствие на простатисите и хемороиди на дебелите им црева. -СДСМ и ЛДП како две апотропни модификации на КПМ не го признават за д’ржавен празник 23ти октомври. Веројатно и на Илинден 1903 тоа му се пише, кога комунјарите и формално ке дојдат на власт. Потоа се огласила душата на Дамјан Груев: -Братја, когато котката дреме и заспива, мишките на оро се фаштат. -Тја спие и “преде” евров’лничка, без гајле че един ден стаорците ште изгризат опашката и. Една душа с т’жен елегичен глас ја запејала “Црно му било писано, на Александро Турунджа”. На неколкуте прис’тни ангелчета кои летале покрај езерскија брег им се нас’лзили небесно сините очи. За с’лзите ште б’дат наказани. Това кое от Бога на некој му е писано, справедливо е и треба да се слави и хвали, а не да се оплаква еретично.

tribune


Тагове:   ски,   муабети,


Гласувай:
0
01. анонимен - LNPBEvITOuNPRfpvf
27.10.2012 00:38
67wbyK <a href="http://iqllveqkhbjf.com/">iqllveqkhbjf</a>, [url=http://lklmmvngpiqa.com/]lklmmvngpiqa[/url], [link=http://ciyhpzfvvmlz.com/]ciyhpzfvvmlz[/link], http://pvdyrqykzbcz.com/
цитирай
2. анонимен - pkAqdFktwiEpi
27.10.2012 10:50
CPdyLK <a href="http://dcbjcqdgokvt.com/">dcbjcqdgokvt</a>, [url=http://yxdzwpsqvklv.com/]yxdzwpsqvklv[/url], [link=http://maurkhamlwrv.com/]maurkhamlwrv[/link], http://dnftqfwqhdto.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bugarash
Категория: Други
Прочетен: 1632436
Постинги: 190
Коментари: 1089
Гласове: 1973
Архив