Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.01.2008 12:33 - Почина Никола Клюсев - първият премиер на независима Македония
Автор: bugarash Категория: Други   
Прочетен: 2286 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 17.01.2008 13:05


imageСкопие. Почина Никола Клюсев - първият премиер на независима Македония, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус” в Скопие. Освен министър-председател Никола Клюсев е и бивш министър на отбраната и член на Македонската академия на науките и изкуствата.
Сунчица СТОЯНОВСКА

Агенция “Фокус” припомня:

Никола Клюсев – кратка биографична справка

Никола Клюсев е роден на 2 октомври 1927 година в гр. Щип. Завършва икономика в Белград през 1953 г.
Академик Никола Клюсев започва научната си кариера през 1953 г. като асистент в Институтa за научни изследвания в индустрията на Македония. От 1960 до 1967 г. е научен сътрудник в Икономическия институт на Македония. От 1972 г. е редовен професор на Икономическия факултет при Университета “Св. св. Кирил и Методий, Скопие. През 1988 г. е избран за член на Македонската академия на изкуствата /МАНУ/, където е председател на Съвета за демографски изследвания.
Като известен икономист е ръководител на множество проекти. Има редица издадени трудове, монографии и научни студии, както и няколко книги с поезия, есета и други.
Никола Клюсев става първият премиер на първото експертно правителство на Република Македония за периода 1991-1992 г. и изиграва значителна роля в обявяването на независимостта и суверенитета на новата македонска държава. Избран е за председател на съвета на ВМРО-ДПМНЕ през септември 1997 г.

Александър Бичиклийски: Загубихме Никола Клюсев - изключителен човек и борец за независима Македония

Съжаляваме, че загубихме Никола Клюсев - изключителен човек, интелектуалец и борец за независима Македония. Той е първият македонски премиер, който осъществи мечтата на македонци да живеят в своя държава. Това заяви за Агенция “Фокус” Александър Бичиклийски, говорител на ВМРО-ДПМНЕ.
Академик Никола Клюсев /на снимката/ почина снощи на 80-годишна възраст. Смъртта го завари на висок пост в неговата партия ВМРО-ДПМНЕ. Той бе един от най-старите членове на партията. Клюсев бе и актуален съветник по икономическите въпроси на премиера Никола Груевски.
Сунчица СТОЯНОВСКА

Траурната церемония за академик Никола Клюсев най-вероятно ще се състои утре image

Траурната церемония за академик Никола Клюсев най-вероятно ще се състои утре, тъй като днес се очаква да пристигне неговият син от Канада. Това казаха от Македонската академия на науките и изкуствата /МАНУ/, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус” в Скопие. Сега МАНУ и правителството координират действията си как Македония да отдаде последна почит на първия македонски премиер. Предвижда се МАНУ, Икономическият факултет в Скопие и Дружеството на писателите съвместно да отдадат почит на Клюсев.
Сунчица СТОЯНОВСКА

Правителството на Македония ще има траурно заседание в памет на Никола Клюсев

Правителството на Македония ще има днес в 13 ч /местно време/ траурно заседание в памет на Никола Клюсев, съобщи правителственият говорител. Това предаде кореспондентът на Агенция “Фокус” в Скопие.
Никола Клюсев почина на 16 януари. Той бе първият премиер на независима Македония.
Сунчица СТОЯНОВСКА

Никола Клюсев бе една от най-значимите личности в суверенна Македония, заяви председателят на МАНУ

С внезапната смърт на академик Никола Клюсев /на снимката/ Македонската академия на науките и изкуствата /МАНУ/ загуби един от своите най-изтъкнати членове. Ще се простим с една рядко срещана, благородна и сърдечна личност, която трайно ще остане в нашите спомени. Ще го помним не само с неговото творчество, но и като личност с изключителна хуманност. Това заяви пред Агенция “Фокус” председателят на МАНУ Георги Старделов.
Никола Клюсев е починал около полунощ. По първоначална информация причината за внезапната му смърт са сърдечни проблеми.
Последните дни от живота си академик Клюсев е прекарал на лов - хоби, с което той беше известен. image

Агенция "Фокус"


Тагове:   Никола,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Съболезнование от Съюз на българските писатели
17.01.2008 15:28
Напусна ни НИКОЛА КЛЮСЕВ - един забележителен човек, политик, учен, писател и общественик, първият премиер на независима Македония, членът на Македонската академия на науките и изкуствата.
Никола Клюсев бе много добре познат на българската лите3ратурна общественост със своите талантливи книги с поезия, проза, есеистика и други, която високо оцени яркото му художествено дарование.
Българските писатели искрено изразяват съчувствието си на своите македонски колеги, убедени, че името и делото на Никола Клюсев ще остане завинаги в сърцата ни.
Поклон пред светлата му памет!

Николай Петев
Председател на Съюза на българските писатели
цитирай
2. bugarash - bog da go prosti
17.01.2008 15:47
bog da go prosti
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bugarash
Категория: Други
Прочетен: 2195153
Постинги: 190
Коментари: 1089
Гласове: 1975
Архив