Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
03.03.2008 22:39 - В Македония не искат своя "некоронован и абсолютен крал“
Автор: bugarash Категория: Други   
Прочетен: 1413 Коментари: 0 Гласове:
0



Петър Добрев
29 Февруари 2008

image
Тодор Александров

Семейството на нашия съвременик Драги Каров е свикнало да има проблеми с македонските власти. Дядо му е бил награждаван от цар Борис с орден за храброст, поради което после е съден и осъждан по титово време. Бащата на Драги също в затварян заради пробългарски чувства. Семейната традиция не подминава и най-младия Каров, който през 1992 г. е осъден на една година затвор, а по време на разпитите е редовно пребиван.

Днес Драги отново се сблъсква с управниците във Велес. Причината е, че иска да изгради в собствения си двор паметник на легендарния лидер на ВМРО Тодор Александров (1881 -1924 г.). Войводата не е долюбван от македонските историци, които редовно го етикетират като "предател“, "великобугарин“ и "фашист". Причината е, че Александров твърде често и открито е заявявал своето българско етническо чувство и българския характер на ВМРО, поради което няма как да бъде "македонизиран“.

По тази причина желанието на Каров бива веднага отхвърлено от властите във Велес. Местният кмет Аце Коцевски първо лично му нарежда да не изгражда никакъв паметник или постамент, а впоследствие му праща и решение, в което "се нарежда на строящия Драги Каров от Велес да прекъсне по-нататъшното изграждане на бетонен паметник“.

Решението идва въпреки факта, че Драги Каров иска да постави паметника в двора на собствената си къща, за която редовно плаща данъци. Той предварително се е консултирал с няколко адвокати и специалисти по градоустройство, които са потвърдили, че няма никаква правна пречка за подобно намерение.

Но властите не само забраняват строителството, а и според специално отворено писмо на група граждани от Македония, упражняват "невиждан психологически натиск върху Драги Каров и неговите роднини, приятели и съмишленици.“

Според писмото, разпространено до македонския парламент, Съвета на Европа, редица посолства в Скопие и неправителствени организации, лицата Никола Анцев, Ристе Яневски и Тане Темелков, следят всяка крачка на Каров, заплашват и извършват психологически тормоз върху неговото семейство и приятели.

Подписалите писмото смятат, това е незачитане на цивилизационните придобивки на съвременния свободен свят и показателен пример за защитата на човешките права в Македония. Допълва се още, че причината за това поведение на властите е българското етническо увство на Драги Каров и "все още фалшифицираната и грешно интерпретирана роля на Тодор Александров в македонската югомакедонистка историография“.

Личността на Тодор Александров не за първи път е причина за скандали в Македония. В разгара на Втората световна война в І том на “Енциклопедия Британика” се дава следната характеристика на войводата: “В продължение на много години Тодор Александров бе некоронованият и абсолютен крал на българите-македонци, които почти го боготворяха.“ Днес чувствата са малко по различни. През 1999 г. имаше подобни разправии в Ново село, край Щип, където беше възстановена паметна плоча на Тодор Александров.

Инициаторите от Македонската патриотична организация в САЩ тогава искаха нов прочит на историята, "в която своето достойно място да заемат сатанизираните от сърбо-комунистическия режим Тодор Александров и Ванче Михайлов“. Подобен нов прочит не се случи, а медиите дълго кипяха от негодувание, че се изгражда паметна плоча на български език. Нищо, че в Македония има стотици други на сръбски и турски. Беше пропуснато да се спомене и, че въпросната паметна плоча на Тодор Александров не е нова, а възстановена, след като преди 60-тина години е счупена и закопана в земята от сръбските войски, които между другото изгарят и родната къща на войводата.

Драги Каров обаче е решен да изпълни докрай делото си. На 2 март (неделя) "Инициативният комитет за честване на лика и делото на Тодор Александров“ кани всички желаещи на откриването на паметника. Поканени са и гости от САЩ и България. Драги Каров междувременно е изправил специална молба до македонското Министерство на вътрешните работи, в която съобщава за предстоящото събитие и моли да бъдат взети мерки за неговата охрана от страна на полицията.

В неделя ще се види докъде ще доведе напрежението и дали няма да се повторят грозните сцени от миналата година в Скопие, където хулигани нападнаха мирна демонстрация на местни българи на годишнината от смъртта на Мара Бунева. Ще се види и дали бълграската държава се интересува от случващото се с нейни граждани и исторически личности в чужбина. По този повод Драги Каров между другото казва, че се чувства изоставен и незащитен от българските власти. „Защо политиците не могат да разберат, че не обръщайки внимание на българите в Македония, те безгласно подкрепят съденето, обидите и убийствата над сънародниците си в Македония. Това е не само нихилизъм, това е мазохизъм, и то провеждан от най-високи места.“



http://www.mediapool.bg/show/?storyid=136739&srcpos=9


Тагове:   македония,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bugarash
Категория: Други
Прочетен: 2181912
Постинги: 190
Коментари: 1089
Гласове: 1975
Архив