Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.03.2008 16:07 - Полицията в град Велес внася обвинение срещу Драги Каров за поставяне на паметник на Тодор Александров
Автор: bugarash Категория: Други   
Прочетен: 2176 Коментари: 3 Гласове:
0



Велес. Полицията в македонския град Велес внася обвинение срещу Драги Каров – македонски гражданин с българско самосъзнание, за нарушаване на обществения ред. Причината е, че Каров е открил в двора на дома си бюст-паметник на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров. Освен това полицията ще преследва Драги Каров от Велес заради незаконно поставяне на знаме и герб, които не съдържат символи, утвърдени със закон. Това се казва в открито писмо до българската общественост от Инициативния комитет за честване делото на Тодор Александров, изпратено до Агенция “Фокус”.
“В Македония се засилва всекидневният антибългарски шовинизъм и истерия. Носител на тази шовинистична вълна е така нареченият Социалдемократически съюз (бившите комунисти)”, алармират от Инициативния комитет. Те цитират изказване на Игор Ивановски, депутат и заместник-председател на СДСМ, който на 3 март заяви, че откриването на паметника на Тодор Александров е било оскверняване на македонската история и сериозна атака над македонската културна идентичност. Според Ивановски, най-малкото, което властта можела да направи, е, “чрез МВР и надлежните институции веднага да отстрани бюста и да бъдат поднесени административни или наказателни обвинения към организаторите на проявата”.
Според Инициативния комитет опозиционната СДСМ започва поредната шовинистична кампания за политическа печалба, а управляващата ВМРО-ДПМНЕ удовлетворява българофобски настроените граждани – гласоподаватели, като за целта прилага двойни стандарти. “В град Велес 90 процента от къщите са незаконно построени, без нотариални актове, невписани в кадастъра и без съответните разрешителни, докато за къщата в чийто двор бе поставен паметникът на Тодор Александров, Драги Каров притежава всички необходими документи. Да не говорим за това, че на общинска земя в много градове на Република Македония никнат паметници на Йосип Броз Тито и на етнически албански военни командири от конфликта 2001 г. и косовската война 1999 г, за които никой не иска разрешително за поставянето им”, се казва още в откритото писмо.
В него може да се прочете и следното: “Игор Ивановски, с прякор “Схема”, е бивш съветник в кабинета на президента на Република Македония Бранко Цървенковски. Поради несъвместимоста на двете функции – депутат и заместник-председател на СДСМ с функцията на президентски съветник, той беше принуден про-форма да се откаже от работата при “непартийния” президент. Всеки в Македония знае че Игор Ивановски е клонинг на Бранко Цървенковски. Имитира говора му, акцента, жестовите, мислите му. Това, което Бранко Цървенковски мисли, бива изговорено от Игор Ивановски. Като бивш председател на СДСМ Бранко Цървенковски многократно проявяваше жесток и гнусен антибългарски шовинизъм и се поругаваше с българската история, говорейки, че дейците от ВМРО и възрожденците в Македония са се чувствали като етнически македонци, а не българи. Говореше, че българин не бива да бъде ръководител в държавна институция и че не иска изобщо с предатели и българи да води никакъв дебат”.
От Инициативния комитет за честване на делото на Тодор Александров обаче твърдят, че за македонските българи е обидно такъв изявен българофоб, канен като държавен глава само от Белград, Пекин и Катар, в тези моменти на засилваща се антибългарска истерия, излъчвана от неговата партия - СДСМ, да получава легитимитет от президента на Република България с планираната среща на 5 март в град Сандански между двамата ръководители.
Те настояваме за влизането на Македония в Европейския съюз и НАТО да се поставят условия. На първо място – да се спре всякаква шовинистична кампания срещу съседните народи, от които най-силна е тази срещу България, българската нация и етническите българи в Република Македония. Второ, да се спре преследването на етническите българи в Република Македония. Трето, “деидеологизация, дешовинизация и демакедонизация на учебниците по история, където по-голямата част от значимите личности в македонската история с българско етническо съзнание се приказват като етнически македонци, които имали сблъсък с “предателите българофили”. Оттук нататък на децата още в основното образование се насажда омраза. Предлагаме тази деидеологизация да се се проведе по примера на денацификацията в Германия след Втората световна война”, се казва в откритото писмо. И като четвърто условие - формиране на смесени българо-македонски или неутрални комисии - с историци от чужди държави, които да отстранят фалшификациите и омразата от учебниците по пример на предложените гръцко-македонски комисии. “Имаме предвид, че по отношение на краденето на историята България много повече от Гърция има право да се сърди на Македония”, уточняват авторите на писмото.

http://www.focus-news.net/?id=n901884

Не е време за национализъм към България и към Гърция, каза депутат на опозиционния в Македония ДСИ

Скопие. Смятам, че сега не е време македонското правителство да излиза с изблици на национализъм към съседните държави България и Гърция, които са членки на Европейския съюз. Това заяви за Агенция “Фокус” Джевад Адеми, депутат от Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/, след развитието на събитията около поставянето на паметника на Тодор Александров в частен двор на гр. Велес. “Учудва ме новината, че полицията е повдигнала обвинение срещу жител на Велес за това, че е издигнал паметник в своя двор и за това, че са се развявали чужди знамена. И на наши митинги се веят знамена на чужди държави. Знаете ли колко незаконни паметници има в Западна Македония, а никой не ги разрушава. България е наш съсед, наш партньор и не бива да се отнасяме националистически към нея”, каза Адеми.

http://www.focus-news.net/?id=n901854


Тагове:   град,   обвинение,


Гласувай:
0



1. karavelov - Сърбоманите няма да успеят да ни ...
05.03.2008 20:41
Сърбоманите няма да успеят да ни победят! Да живее Българска Македония!
цитирай
2. georgiev - Кръвта на вода не става. Географ...
08.03.2008 14:40
Кръвта на вода не става. Географските области Мизия, Тракия и Македония са части от Родината ни България.
цитирай
3. bugarash - ne ne ne
11.03.2008 19:42
feldmarschall nie makedonskite bugari sme demokrati, ne se sluzime so nivnite metodi
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bugarash
Категория: Други
Прочетен: 2195783
Постинги: 190
Коментари: 1089
Гласове: 1975
Архив