Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
06.03.2008 17:34 - Виктор Канзуров: Искаме в Македония да не мразят България, българската нация и тези, които се чувстват българи
Автор: bugarash Категория: Други   
Прочетен: 1622 Коментари: 0 Гласове:
0



 Агенция "Фокус"

 

Виктор Канзуров, журналист на свободна практика и председател на Инициативния комитет за честване на Тодор Александров, пред Агенция “Фокус”

Фокус: Как се развива ситуацията около Драги Каров, който на 1 март откри в двора на своя дом във Велес паметник на Тодор Александров?
Виктор Канзуров: Срещу него има повдигнато обвинение. Въпросът е дали прокурорът ще го приеме. Адвокатът на Каров казва, че обвинението е смешно. То е за издигане на знаме на чужда държавата, което противоречало на законите на Република Македония във връзка с националните символи. Другото обвинение е за издигане на паметник в дома на Каров. Става дума обаче за неговия частен двор. Обвинението е повече политическо. Аз се видях с Драги Каров, той е спокоен.
Фокус: Получава ли Драги Каров заплахи? Страхува ли се за себе си?
Виктор Канзуров: Да, получава заплахи много често на домашния телефон. Казват му, че ще махнат паметника с минохвъргачка. Получава заплахи за живота и семейството си, аз – също. Мои роднини с фамилията Канзуров също получават заплахи по телефона, че някой ще ги убие. Обаждат се на майка ми в къщи. Положението в медиите също е много, много агресивно срещу нас.
Фокус: Какви мерки ще предприемете в защита на вашата сигурност?
Виктор Канзуров: Ние нямаме много доверие на полицията. Кампанията бе започната от опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) – една стара антибългарска партия, чийто бивш лидер беше на посещение в Сандански. За да удовлетвори управляващата ВМРО-ДПМНЕ и българофобските гласоподаватели, се подема тази акция. ВМРО-ДПМНЕ си измива ръцете като Пилат Понтийски. ВМРО-ДПМНЕ преди две години и половина представи сборник “Всичко за Македония”, посветен на Тодор Александров, ползва предишните конгреси на старата ВМРО, за да говори като неин наследник. Това е една сърбоманска партия, която иска да даде на Тодор Александров македонистка интерпретация, както има за т.нар. ляво движение в македонското революционно движение. Това е постановката.
Най-новото, което чуваме по новините, са известията от новините на журналисти от Сандански (бел.ред. – визира срещата между Георги Първанов и Бранко Цървенковски вчера), които с лош тон говорят за изявленията на Първанов – за това, че той поискал от македонските приятели внимателно да прочетат история, за да разберат, че Тодор Александров и Яне Сандански са двете лица на един и същ медал. Той иска да каже, че и двамата са се чувствали като българи. Но тук в обществеността се приема, че Яне Сандански се борел за някакъв съседен македонски етнос, различен от българския, а Тодор Александров бил българофил, предател и т.н.
Фокус: В какъв срок очаквате да приключи обвинителния иск срещу Драги Каров?
Виктор Канзуров: Трудно е да се каже. На хартия тук се казва, че съдебната власт е независима, но тя не е независима. Това е една от причините, поради които Македония все още не може да се включи в Европейския съюз и НАТО. Въпреки че ВМРО-ДМПНЕ управлява, в съдебната система има повече привърженици на бившите комунисти. Обикновените смъртници като нас не получават информация, да речем за това, какво се е говорило днес на четири очи между Първанов и Цървенковски. Но сме прочели достатъчно статии, за да знаем, че България вероятно е имала предвид предупреждение, че ако продължава тази антибългарска истерия и тази недемократична намеса на политиката в съдебната система, тогава България няма да даде безусловна подкрепа за включване на Македония в ЕС и НАТО.
Днешната функция на Бранко Цървенковски е повече церемониална, но зад него управлява неговата партия. Най-важно е, че клонингът на Бранко Цървенсковки – Игор Ивановски, който буквално имитира лидера си в говора, мимиките дори, даде профашитски изявления, че нашето събрание във Велес имало “негативно отношение към македонската културна идентичност”. Ние само се проявихме като българи. Смятаме, че понеже, той е от същата партия като Цървенковски, че това са думи на Цървенковски. Много ни учуди, че е бил на посещение в Сандански, защото той по-далеч от Белград не може да ходи, освен в Пекин и Катар. Никой друг не го приема за гост. Той е със спорен легитимитет като президент, избран е с фалшификации. Това е публична тайна и в Македония, и по света.
Фокус: Какво е общественото настроение спрямо вас? Казвате, че има остра медийна реакция. Срещате ли подкрепа или по-скоро обратното?
Виктор Канзуров: Различно е. От много хора получаваме подкрепа. Те може би се страхуват да го заявят публично. От вече асимилираните просръбски настроените хора има заплахи. Аз съм имал заплахи в кафенета. Говорят - този трябва да бъде ликвидиран”. Виждам агенти от Държавна сигурност винаги около мен. Има и подкрепа, има и заплахи. Ние не се страхуваме – това е нашата истина. Искаме да кажем, че се сме българи, че се сме за демокрация в Македония, и че личностите от македонската история са етнически българи за целия свят. Тази история, която е валидна тук, важи само в границите на Република Македония.
Фокус: Как смятате, че ще развие отношението към вас за в бъдеще?
Виктор Канзуров: Това е най-важният въпроси. Най-важното е да се постави условие пред Република Македония да проведе деидеологизация и дешовинизация на обществения живот – в медиите, и особено в учебниците по история – демакедонизация и дефалшификация. Ако се някой се декларирал като българин, да не бъде представян като македонец - например възрожденците от ХІХ век, дейците на ВМРО, цар Самуил, св. Климент Охридски. С такива брутални е геноцидни фалшификации за тези личности, когато те са чествани и от България, тук на населението се говори, че България ги краде, че краде самостоятелната македонска история и иска да асимилира и днес македонците. Това да се постави като условие. Смятаме, че също е много важно Българската социалистическия партия, като сродна партия на СДСМ (бившите комунисти) и членуват заедно в Социалистическия интернационал, да постави условия, че с такъв антибългарски шовинизъм не могат да членуват в една организация. За мен е меко казано некоректно, че БСП още не е реагирала на антибългарския шовинизъм на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). Нашето просто обикновено искане е да не се мразят България, българската нация, тези, които се чувстват българи в Македония.
Цветана ГЕОРГИЕВА

http://www.makedonskatribuna.com./ViktorKanzurov54.htm



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bugarash
Категория: Други
Прочетен: 2197623
Постинги: 190
Коментари: 1089
Гласове: 1975
Архив