Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
31.08.2007 15:39 - СКАНДАЛ ВО МАКЕДОНСКАТА СЛУЖБА ЗА БЕЗБЕДНОСТ
Автор: bugarash Категория: Новини   
Прочетен: 1991 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 31.08.2007 17:38



Нашите разузнавачи отчукани во Бугарија

Вработен во УБК, И.С., ископирал тајни податоци и ги доставил до бугарската Служба за државна сигурност

Сите податоци за тајни агенти, соработници, планови, тековни акции и други строго доверливи потоци на Управата за безбедност и контраразузнавање биле украдени од архивата, дознава „Дневник“ од извори во Министерството за внатрешни работи.

Во архивата на контраразузнавачката служба упаднал вработен во УБК, кој пред еден месец пребегал во Бугарија. Тој успеал кришум да ги ископира доверливите податоци од главниот компјутер на три дискети и на едно цеде. Неофицијално, тој податоците веќе ги доставил до бугарската Служба за државна сигурност. Во МВР вчера изјавија дека не била регистрирана таква кражба.

Главниот осомничен е лице со иницијали И.С.. Тој работел како аналитичар во УБК, а е внук на поранешната министерка за внатрешни работи Доста Димовска, актуелна директорка на Македонски културен центар во Софија. Во Управата за безбедност и контраразузнавање последниве недели се врши засилена оперативна истрага за кражбата на податоците под шифрирано име „Софија“. Шефот на бугарската Служба за државна сигурност му се јавил на актуелниот директор на македонската УБК Сашо Мијалков на неговиот приватен мобилен телефон „за да го поздрави“, што било прв сигнал дека нешто не во ред. Нашите разузнавачи се посомневале дека некој им го доставил бројот на бугарските разузнавачи. Почнала потрага по „кртот“, а по прегледот на снимките на сигурносните камери во просторијата во која е главниот компјутер се открило дека сторителот е И.С.. Тој ги ископирал податоците во ноќна смена, кога во Управата има само неколку вработени. Набрзо по кражбата заминал во Бугарија преку граничниот премин Деве Баир. УБК неколкупати телефонски разговарала со него и барала да се врати, но тој одбил. Не се знае каде точно е во Бугарија.

Изворите на „Дневник“ посочуваат дека биле украдени и податоците за планови за извлекување теренски агенти во случај на опасност. Неофицијално, исчезнати се податоци со кои ќе се разоткрие нашата разузнувачка мрежа и за чија обнова ќе бидат потребни две децении.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=A60AE0E76B35AD489A4DC2E27D1E03A8

Макфакс: Македонското МВР опроверга информацията, че са били предадени поверителни данни на България
image
image
image
31 август 2007 | 17:02 | Агенция "Фокус"
image
image
image
Скопие. Македонското МВР опроверга информацията, публикувана в някои медии, че поверителна информация от разузнаването е била отнесена в България, предаде македонската агенция Макфакс. МВР определя като “пълна неистина и спекулация” информацията в днешния брой на в. “Дневник”, че служител на Управлението за сигурност и контраразузнаване /УБК/ е откраднал информация от разузнаването и я е отнесъл в България.
“МВР в рамките на институциите ще настоява за разкриване на цялата истина и за съответна отговорност от лицата, стоящи зад разпространението на неистини сред обществеността, които може да навредят на сигурността на държавата”, се казва в официалното съобщение на МВР. От МВР казват, че “публикуването на непроверени истини” има евентуални негативни последици върху формирането на общественото мнение за системата за сигурност в Македония и води до обезценяване работата на структурите за сигурност, отбелязва агенцията.
Доста Димовска: Нямам роднини в македонското вътрешно министерство или в контраразузнаването
image
image
image
31 август 2007 | 14:50 | Агенция "Фокус"
image
image
image
София. Нямам племенник, който да работи в македонското вътрешно министерство или в контраразузнаването. Това каза пред Агенция "Фокус" Доста Димовска, ръководител на Македонския културно-информационен център, по повод публикацията в македонския вестник “Дневник”, според която поверителни данни от архива на македонското контраразузнаване са откраднати и предадени на България.
“Главният заподозрян е с инициали И.С. Той работел като анализатор в македонското контраразузнаване и бил племенник на бившия министър на вътрешните работи Доста Димовска”, пише изданието.
Доста Димовска категорично отрече тази информация.
“Изобщо нямам роднини в тези ведомства”, каза тя.
“Учудена съм от тази публикация. По другите данни трябва да се произнесат официалните институции", допълни тя.
Димовска уточни, че по принцип няма племенник с инициали И.С.
Надежда БОЧЕВА
image
Александър Дамовски от в. "Време": Става дума за истини, а не за изфабрикуван скандал
image
image
image
31 август 2007 | 16:59 | Агенция "Фокус"
image
image
image
Скопие. Става дума за голям скандал, който е един от по-големите, които се случиха в последния период в македонското разузнаване. Това заяви пред Агенция “Фокус” по телефона от Скопие журналистът Александър Дамовски, директор на македонския вестник “Време” по повод публикацията на вестник “Дневник”, озаглавена “Поверителни данни от архива на македонското контраразузнаване са откраднати и предадени на България”. “Все още нямаме официална информация от правителството и от първия човек на разузнаването за това как те го обясняват. Във всеки случай обаче – най-вероятно става дума за истини, а не за фабрикуван или измислен скандал”, допълни Дамовски.
На въпрос – дали е достоверна изнесената информация по този случай, Дамовски отговори: “Да. Според други информации, които имам досега (тъй като и аз научих за този случай най-напред като го прочетох сутринта във вестника и за съжаление нямах тази информация по-рано), информациите, които имаме до последния един час, навеждат на мисълта, че това действително се е случило. Става дума за някакъв голям пробив в македонското разузнаване и за това, че някой трябва да отговоря”.
Той подчерта, че все още няма официална реакция нито на полицията, нито на службите и се очаква официалното обяснение. Във всеки случай обаче - става дума за голям скандал. “Ако се окаже, че е истина всичко това, че са изнесени доклади, листи, списъци на хора, списъци на сътрудници, разгърнатата мрежа на разузнавачите в Македония и около Македония, може би става дума наистина за сериозна опасност”, допълни Александър Дамовски.
Той не знае дали Доста Димовска има племенник с инициали И. С. и заяви: “Тази връзка не мога да я уточня и да я коментирам”.
Денка КАЦАРСКА
image
http://www.focus-news.net/?id=c122




Гласувай:
0



1. karavelov - Абе като няма новини за България си ...
01.09.2007 16:22
Абе като няма новини за България си измислят разни глупости!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bugarash
Категория: Други
Прочетен: 2197483
Постинги: 190
Коментари: 1089
Гласове: 1975
Архив