Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2013 01:04 - Пак за тия протести (девети и десети юли)
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 11602 Коментари: 15 Гласове:
11

Последна промяна: 11.07.2013 01:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Нямам почти нищо добро за казване. 

Във вторник вечерта (девети юли) едно смешно и дори не много дълго преваляване накара много хора да си останат по къщите. Това е срамно и не е за първи път. Протестът постепенно се понапълни, но това, че малко вода може да откаже когото и да било от най-важната кауза в България, говори страшно зле за гражданите.

Нещо като интересна поличба - знамето над бившия Партиен дом беше паднало, увиснало и обърнато наопаки. Кой както иска, така да си го тълкува. Аз не съм много по поличбите, предпочитам прости неща като брой хора, конкретни действия и така нататък.

В сряда сутрин (десети юли) трябваше да се състои втори опит за блокада на Народното събрание. Пълен неуспех. Хора започнаха да се събират в изобщо някакъв полусериозен брой едва след осем и половина, а блокадата беше обявена дни по-рано за осем. Крайно разочароващо. Ама транспорт, ама спи ни се, ама на работа сме. Ясни са тези неща, но просто това е неефективно.

За щастие, не разбрах повечето от глупостите, станали пред Парламента в сряда, защото ми писна от глупости. Някои си били донесли лаптопите, за да работят пред Народното събрание. Това е връх на протестното лицемерие. С един приятел не издържахме, метнахме по един домат по сградата и си ни арестуваха (на мен вече ми е за втори път). Защо? Ами защото никой друг не мята, затова. Ако повечето протестиращи си мислят, че ще свалят Орешарски и съдружие само с разходки вечер и само с пиене на кафе заран - лъжат се. Радвам се, че още няколко души също са метнали след нас - но не се радвам, че са само няколко. Целият смисъл на доматите, яйцата и тоалетната хартия е да се превърнат в масов жест на отрицание. Но повечето хора просто не знаят как да протестират. 

Ясно е какво е нужно - плътна, сериозна блокада на Народното събрание в неговото работно време, за да се разпусне сегашният му състав. Никакви извинения не важат - просто защото юли си тече и ваканцията на Парламента идва, а есента и зимата ще бъдат адски гадни, ако са под сегашното управление. Който не го разбира, не е нищо друго освен идиот.

При ареста не сме имали никакви проблеми. Полицията, разбира се, е длъжна да поразиграе и малко меверейски театър, но всъщност е добронамерена. На полицаите и чиновниците им е скучно, досадно, говори им се и също като на нас никак не им харесват мръсотиите на сегашното управление. Говоря за СДВР, разбира се. Районният съд ни оправда още към два следобед, така че даже и от глоби се отървахме. Героизъм нямаше, при все че десетина приятели се събраха да ни тупат по рамото пред съда, все едно се връщаме от Диарбекир. Мило, но нямаше нужда. Нямаше и нищо страшно. В районното мирише, има хлебарки и цигани, компютрите са хем кът, хем допотопни, телефоните са архаични (питам се - че къде тогава отива бюджетът на МВР), но пък поне полицаите са нормални хора. 

Така или иначе, протестите тъпчат на място. Блокада на Народното събрание няма. Блокиране на София - също няма. Има все по-голямо колебание вечер преди слизане на платното пред Министерския съвет (извинявайте, ама ми писна да съм бавачката на софиянци, дето все слиза първа на платното. На полицията и на медиите също им писна от мен - ами по дяволите, накрая някой може да реши, че това е частният протест на фондация "Бъдеще за Глишеви"). Флашмобове и малки акции чрез верижни съобщения - в момента явно също няма, инак щях да науча или от съобщение, или пост фактум, по новините. А какво има? Тук-там някой се осмелил да пие кафенце сутринта. Повечко многолюдни, но колебливи вечерни разходчици, зависещи от дъжда и слънцето. Несигурни дали да слязат на платното. Допреди няколко дни - по "Евлоги Георгиев", а сега - по Цариградско шосе. Вечер - асамблея "Знаме на мира" и хипарски приказки на Орлов мост. Цветя, танци, песни и китари. Е, аман вече. Писна ми от мирни простотии. Ама май само на мен... повечето от останалите още имат заблуди по отношение на червените боклуци. Президентът и омбудсманът може да са с нас, съюзническите посланици и чуждите медии може да ни подкрепят, но кокалът остава в устата на парламентарните помияри.

Ако най-късно до следващата сряда Парламентът или направо София не бъдат съвсем ефективно блокирани, Орешарски ще доживее до ваканция. И тогава - жална ни есен. 

Мисля, че съм направил повече от достатъчно за тия протести. Има си хора с хубави транспаранти, с тъпани, с мегафони, с уж по-цивилизовани идеи от моите. Би трябвало уж и "протестирачият човек" да е красив. Да е гражданин. Ами да се стяга, ако обича. Дори загражденията около Народното събрание са разделени. Ето, вече са и в законния периметър. 

Разбира се, всеки може да иска да си копае личната нивичка, докато БСП нежно го пошибва в задника и му точи парите. Няма нужда от повече нежности с "протестиращия човек", защото той преди всичко не е достатъчно протестиращ.

Иначе тази сряда вечер протестът си беше пак от няколко десетки хиляди, шумни и весели, и малко поуморени. Не им хрумва нищо ново. Все някой трябва да ги води - било по "Евлоги", било по Цариградско, ама сакън да няма организация. Малко заприличва на поговорката за тая работа в оная и душата в Рая.

Все повече започвам да си мисля, че истинският протест тепърва предстои - чак през зимата, когато красивите недопротестирали поогладнеят и най-сетне вземат по един камък.



Гласувай:
12



1. vmir - Прави ти чест скромността.
11.07.2013 06:29
По всичко изглежда, че поставяш каузата на протеста над егото си. Ами то това е истинският протест, Глишев. Поне същността му, останалото е външна форма, която не предава съдържание. Иначе, всеки може да може да псува и да хвърля камъни по полицаите, искам да кажа всеки лумпен, мотивиран от някаква сума или нездрава емоция.

Никога нищо не е окончателно изгубено, особено, ако човек продължава да го търси при всякакви нови условности. Сегашното им мълчаливо ехидно добутване до ваканцията е и доказателство за тяхната безотговорност и безпардонност. Просто това не трябва да се забравя, както не трябва да се забравя и "седянката" от учителската стачка на тоя жалък сламен човек, без която протестите щяха да бъдат поне двойно по-слаби. Жалко е, че ни противопоставят на ЕС и ни злепоставят като хора, имащи нещо общо с ценностите на цивилизования свят, освен папагалски да ги повтарят единствено заради вродена си склонност към лъжи и измами, но това е мат'рялът...

Ако по-рано си очаквал да се оттеглят заради протестите, защото разбират, че в съвременния свят властта произтича от управляваните и губи смисъла и ефективността си без тяхното съгласие, значи си имал доста високо мнение за тях. Аз също страдах от подобни заблуди. Е, значи и тази всеобща заблуда по техен адрес има някакъв дял, (независимо от реалните намерения), в докопването им до властта. Сега не ни остава друго, освен да гледаме на хубавото в ситуацията, винаги го има, стига да не се отказваме да го търсим.

Щом си надмогнал егото си, няма как да не признаеш лекомислието на разцепленията и противопоставянията, с помощта на които тези се докопаха до процентите си, за които се вкопчиха като удавници за сламка, сякаш властта им е бащиния, а не кредит, който да изплащат с яка работа. Нямам никакви съмнения какви са последиците от оглушките на едно непопулярно правителство, и без мен отдавна си е казано с пословичното: "Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим". Но, това е положението, ние си ги избрахме, дори които не сме гласували за тях. Сега ни игнорират, защото не успяхме да се превърнем в сила, която, ако не уважават, поне да зачитат от страх. Ако бяхме го постигнали преди, днес нямаше да са нужни домати и тоалетна хартия. Дано нататък да намерим адекватната форма на преценка, за да превърнем настоящите си констатации в мотиви за ефективно съдействие в премахването на тези кърлежи от властта.
цитирай
2. mglishev - Охо, профайлърът :)
11.07.2013 08:46
За егото нямам какво да кажа, то цялата ситуация е пълен ташак. Дори и да се прочуеш, от това по-топло няма да ти стане, само някой приятел да те черпи една бира, щото, нали, си херой на деня. Междувременно протестният кон си затъва в реката поради масово бъркане в носа.

Не, то нищо не е изгубено, това е ясно. Просто тези ще доживеят ваканцията, което не е добре. И пак се дължи на споменатата нособъркателна причина.

Мисля, че от достатъчно време насам приказвам за нуждата от втвърдяване, за да е ясно какво мнение имам за овластената паплач.

Не е далеч от ума какво и кога трябва да се направи. Но хора няма. Не че няма бройка - напротив. Липсват характери. Пак слава Богу, че имам свестни приятели, та да не се чувствам смахнат.

Ти протестираш ли? Че някак приятно и разговорливо ми даваш дружески препоръки, а всъщност си говоря с четири от буквите на латинската клавиатура :)
цитирай
3. vmir - 2. mglishev,
11.07.2013 10:38
Провалът на нашенските масови начинания е, че всеки узрява за тях в различен момент и не признава другите, ако ще и пет пъти да са презрявали в очакване на узряването му. Всеки живее за себе си, а задружието е резултат от на стечение на обстоятелства, а не на съзнателно убеждение. Онези пък нашенци, които полагат респектиращи съзнателни усилия или дори жертви за изграждането на задружие, са много далновидно атакувани далеч преди да наченат задружието си. Вече нямам никакво съмнение, че всеки българин отдалеч е подложен на организирани периодични оценки на потенциала му да обединява други и необяснимите хули срещу него са право пропорционални на обединителния му потенциал.

Не, не съм любител на теориите за конспирациите, но има хора у нас, свързани в мрежа, която превръща превантивното плюене по личности или възможности в професия. Колкото и тясно да е обвързана с някои партии и политиката им, тази мрежа никога не е имала нищо общо с никое българско правителство. И точно затова, превантивно е набеждавала реформаторските партии и най-вече правителствата им във всичко онова, което самата тя отдавна прави. Спомни си предизборното мото от 2009: “Гласувате за Борисов, получавате Костов”, погледни сегашното: “Викате против Орешарски, получавате ГЕРБ”. Виж презумпциите, които пробутват: “Не сме против Борисов, стига да не беше тоя Костов…” и “Не, че сме приритали за Орешаров, стига да не бяха тези гербавите”. Хитро, или мазно изпързалване?

Май ти бях казал, че бях на палатка на жълтите павета през 1990 от началото до края на палатковия “Град на Истината”. Имахме и извънпалатъчно движение “В името на истината”, обаче след жандармерийският среднощен погром над палатъчния лагер, всичко се пръсна, стопи се, изчезна. Изчезна и споменът за исканията на протеста тогава, и днес никой не си спомня каква истина търсехме освен първоначалната за танковете. А тя включваше истината за икономическото положение на държавата, защото почти до падането на комунизма, данните за националната икономика бяха държавна тайна и течаха най-противоречиви твърдения. Вместо да ни дадат данни за икономиката, отговаряха с омраза, че проваляме прекрасният и благодeнстващ “демократичен социализъм”. Скоро дойде зимата и икономиката фалира. Съвзе се след либерализацията на цените в началото на февруари 1991, последвано от незабавното им 6 – кратно средно увеличение.

Хайде сега обърни внимание, ако бяха изнесли честно и почтено данните за икономиката тогава, когато искахме истината, щяха ли толкова години по-късно да продължават да лъжат безсрамно хората с билетчето от 6 стотинки и непобедимата икономика на СССР, след като една Калифорния само имаше по-голяма икономика от целия соц-лагер? А на исканията за истинската икономика беше сложен край заради подпалването на партийния дом...
цитирай
4. mglishev - Аз какво питам,
11.07.2013 11:51
пък какво чета...
Всъщност "признавам" всекиго, който прави нещо. Ти правиш ли?

На morko глупостите му ги трия, безпредметно е дори да се четат.
цитирай
5. vmir - 4. mglishev,
11.07.2013 12:57
Ами нали това се опитвах да ти обясня, че в България всеки прави най-важното и най-най-най-необходимото, включително и превантивните плювачи по всеки, способен да промени нещо, защо аз да правя изключение от това число?

Трябва ли да подпаля НС, ако вече съм виждал как това бетонира и властта и лъжите за дълги години напред на онези, които искам да сваля от власт? Затова предпочитам да ги подканям културно да си обират крушите от властта, за да ги виждат драгите наблюдатели колко са нежелани, и ако имат акъл в главите си и съвест в душите си, да могат да се сетят защо не вървят работите у нас. Който иска всичко и на момента, никога не получава нищо друго, освен шамари където най-малко е очаквал.
цитирай
6. laik - Уважаеми господин протестиращ, ...
11.07.2013 13:20
Уважаеми господин протестиращ, това ли правите?
http://www.mignews.info/hartistite-kupeni-ot-amerikanski-fond/

Ваш организатор на протестите и на групата във фейсбук е получил близо 80 000 долара от Джордж Сорос малко преди протестите по ето този "проект":
http://www.ceetrust.org/grant/735/
Няколко други от протестиращите също са свързани със Сорос.
Искам да питам, каква е отплатата за новинарско блогърстване, интервюта, всекидневно участие и призиви към насилие?
Сигурно е добра, щом още сте надъхан. Казват , че била 50 лева на ден. Не ми се вярва?
цитирай
7. mglishev - Да, трябва.
11.07.2013 14:10
Точно така, vmir, трябва да подпалиш Народното събрание. Бих ти помогнал. Всичко друго е от пусто в празно. Протестирай. Срамно е човек да не го прави.

laik, отговарям на такива дивотии само веднъж. Мой организатор няма. Аз съм си организатор. За тези протести влизам в разходи, а не получавам приходи. Не ме интересува кой е черен или бял, това са работи за малки деца. Интересува ме да падне Орешарски. Ако трябва, ще викам и срещу следващото правителство, както виках срещу предишното. Който се мисли за велик шахматист, всъщност е поредният български глупак или страхливец. И толкова.

А на morko глупостите ще продължавам да ги трия. Ясно е колко сме, ясно е и че който дава шанс на Орешарски, бачка против България. Всички бесепари - на боклука.
цитирай
8. born - Защо само бесепари ? А останалите ...
11.07.2013 15:01
Защо само бесепари ? А останалите боклуци ? Без ясно формулирани идеи /какво всъщност искаме/ нищо няма да се получи. Дори и да си иде селския пич Олигарски. Нека се обединим върху ясни претенции какво искаме и как може да стане и тогава за тия няма спасение. Както стана през февруари. Инаяе статуквото остава= Вижте какво се получи във Варна. Аз си мисля, че трява акцентът да падне върху нов избирателен закон, но няма кой да го направи-за съжаление.
цитирай
9. mglishev - И останалите,
11.07.2013 15:34
то се знае.

Аз си мисля така - трябва да се събарят тези, преди да направят още бели. После - избори, добри или лоши. Ако и следващото правителство е скапано - пак протести и пак избори. Цялата политиканстваща класа трябва да бъде постоянно плашена. Да, цената ще е висока, но навеждането струва по-скъпо.
цитирай
10. vmir - 7. mglishev,
11.07.2013 15:37
mglishev написа:
Протестирай. Срамно е човек да не го прави.


Съгласен напълно! Обаче не ми напиня да ставам героят от Лайпциг, щото ме втриса като си помисля, че дори фашисткият съд не го осъди, обаче нашите лумпени може да убедят дори теб, че съм отмъкнал несъществуващата каса на НС с още по-несъществуващите 2 милиарда в нея.
цитирай
11. karaiany - Ти си скала и аз съм сигурен, че от...
11.07.2013 15:58
Ти си скала и аз съм сигурен , че отдавна си го повярвал !
Много хора гледат към теб и черпят сила . Вълната те е вдигнала и моля те , не я изпускай. Точно от такива личности има нужда това движение !
Хората се заблуждават , че най - важни са писаните програми и писаните закони , които са щели да променят нещо.
Промените се правят oт живите хора и техните живи идеи . Нужни са личности с главна буква .
Един Мандела от килията на затвора успя да промени хода на събитията в неговата страна.
Аз не зная каква точно ще бъде твойта роля в бъдещето на това движение , но съм твърдо убеден , че си роден водач. Този народ е в състояние на болестна депресия и има нужда от кръвопреливане. Точно вашето движение е това кръвопреливане !
цитирай
12. laik - mglishev,
11.07.2013 17:51
А какъв е този, който си мисли, че викането, паленето и замярването управляват държава?
Знаеш ли как се управлява държава?
Карта:
http://reporterbg.com/pages/graf.html
цитирай
13. mglishev - Абе
12.07.2013 07:17
добро-лошо, снощи протестът беше една идея по-смислен.
цитирай
14. alexs - Както е казано хубавите работи б...
13.07.2013 22:17
Както е казано хубавите работи бавно стават! В края на краищата протестите ще постигнат целите си неизбежно е!
цитирай
15. mglishev - Да,
14.07.2013 18:35
но ми се ще да е още през юли.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624923
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата