Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
31.08.2007 16:08 - ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ
Автор: bugarash Категория: Други   
Прочетен: 7157 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 31.08.2007 16:19


Тодор Александров е роден на 4 март 1881 г. в щипския квартал Ново село, в семейството на Александър Попорушев и Мария Александрова. През 1898 г. той завършва българското педагогическо училище в Скопие, след което е учител в Кочани, Кратово, с.Виница и Щип. Едва 15-годишен, Христо Матов го покръства за член на ВМОРО.
През 1903 г. Тодор Александров се отличава като рядък ръководител и организатор на кочанския революционен окръг. Арестуван от турските власти на 3 март 1903 г. и още същата нощ под усилен полицейски конвой изпратен в Скопие. Тамошният извънреден съд го осъжда на пет годишен строг тъмничен затвор, но поради дадената след 13 месеца амнистия той е освободен от затвора през април 1904 г. Наскоро след това е назначен за главен учител на II-ро класното училище в Щип. Тодор Александров заедно с Тодор Лазаров и Мише Развигоров денонощно работи за организирането на щипския революционен район. Резултатите от неговата активност са забелязани и от турските власти, които през ноември 1904 г. му забраняват да учителствува. На 10 януари 1905 г. къщата му е заградена от многоброен аскер, но смелият революционер успява да се изплъзне от войсковият кордон и веднага се присъединява към четата на Мише Развигоров, на която става секретар. Александров е бил делегат на щипския район пред първия окръжен конгрес на скопския революционен окръг.
Разклатеното му здраве го кара да стане учител в Бургас през 1906г., но научаваики за геройчната смърт на Мише Развигоров, той напуска учителството и веднага заминава за Македония. През ноември 1907 г. Т.Александров е избран за окръжен войвода от третия конгрес на скопския революционен окръг.
На 2 август 1909 г. турците отново правят опит за неговото арестуване, но и този път не успяват. През пролетта на 1910 г. той обикаля с чета скопския революционен окръг и развива успешна дейност за засилването на организационното дело. В началото на 1911 г. Тодор Александров става член на Ц.К. на ВМРО. През 1912 г. е войвода в Кукушко и Солунско, където извършва редица саботажни действия срещу турските власти, като по този начин подпомага българската кауза в Балканската война. Той е в щаба на Трета бригада на македонското опълчение през 1913 г., а по време на Междусъюзническата война заедно с чети на ВМОРО подпомага Осма тунджанска дивизия. След 1913 г. организира революционната дейност на ВМРО срещу настъпилото ново - сръбско и гръцко, робство.
Арестуван на 4 ноември 1919 г. от правителството на Стаболийски, Тодор успява да избяга на 13-ти същия месец и през пролетта на 1920 г. заминава с чета за Македония, където наново възстановява Организацията и поставя пред световното внимание нерешения Македонски въпрос. В края на 1922 г. главата му е оценена от Белград на 250 000 динара.
Станал жертва на заговор Тодор Александров пада повален от предателски куршум в дебрите на легендарната Пирин планина на 31 август 1924 година.
 
image image image image image
Семейството на Тодор Александров

image image image image image image
image image image image
image image image image image image
Снимки на Тодор Александров

image image image
image image image
Чети на Тодор Александров


МОНУМЕНТИ

1.ПАМЕТНA ПЛОЧА НА ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ В ЩИП

image

 

 

2.ГРОБЪТ НА ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ

image
Гробът на Тодор Александров се намира в Пирин планина над село Сугарево, Мелнишко
image image
Изгледи по пътя към гроба

 

 

image
Todor Alexandrov on his Deathbed
Тодор Александров на смъртен одър

 

 

image
The Grave of Todor Alexandrov and Panzo Zafirov in the Late 1920s
Гробът на Тодор Александров и Панзо Зафиров в края на 20-те години

 

 

 

image
Anniversary from Todor"s death Todor Alexandrov"s mother, wife and children, and a group of adherents of the IMRO"s leader.
Годишнина от смъртта на Тодора - майката, съпругата и децата на Тодор Александров и група съратници на водача на ВМРО

 

 

image
The Grave Demolished by the Communists (picture taken in 1991)
Разрушения от комунистите гроб (снимка от 1991г.)

 


3.ПАМЕТНИК НА ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ В КЮСТЕНДИЛ

Паметникът на Тодор Александров в Кюстендил е дело на скулптура Андрей Николов, открит през ноември 1928г. image

image

 

4.ПАМЕТНИК НА ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ В СОФИЯ

image
Паметникът е построен по инициатива на Младежката организация на ВМРО с дарения от родолюбиви наши сънародници от България, Македония, Канада, Австралия и Съединените щати
Паметник на Тодор Александров събра българи от двете страни на границата
(Кръстан Петрунов, в-к "Македония", брой 34, 20 септември 2000)


Благодарение на патриотични организации, като ВМРО, които поддържат постоянно буден националният ни дух, в България все повече се тачат забравени традиции и стават достояние личности, чиято дейност до неотдавна умишлено се прикриваше - това каза кметът Стефан Софиянски при откриването на паметника на легендарния революционер, ръководител на ВМРО Тодор Александров.
Паметникът, построен по инициатива на Младежката организация на ВМРО и със средства на дарители от България, Македония, САЩ, Канада, беше тържествено открит с водосвет на 16 септември в 12,30 часа.
Още преди Ангел Апостолов от Младежката организация на ВМРО да открие тържеството, гостите от Македония и от емиграцията привлякоха вниманието на присъстващите. Впечатление направи групата от Щип, родното място на Тодор Александров, която носеше и подаръци за дъщерята на легендарния водач на ВМРО - Мария Александрова - Коева: изглед от махалата Ново село в Щип, махалата, където е роден Александров, както и албуми с изгледи от Щип. Те бяха поднесени от Александър Захариев, активист на ВМРО-ДПМНЕ. В групата от Щип бяха и 78-годишният Александър Кукувайски, потомствен ВМРО-вец, както и бизнесменът Иван Коцев.
Гости от Прилеп, Велес, Скопие, Кичево и други градове и села на Р Македония превърнаха тържеството в общобългарско.
В словото си председателят на ВМРО Красимир Каракачанов подчерта величието на подвига на Тодор Александров, който при най-тежки условия на три пъти възстановява Организацията и я превръща в опора на поробените след 1913г. българи, този път от сърби и от гърци. По мащаб на неговото дело Тодор Александров се нарежда в поредицата от велики български революционери - до Раковски, Левски, Ботев, каза Каракачанов.
С този паметник в Борисовата градина се оформи една алея, в която личат четирима великани на Македонското освободително дело - Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров и Иван Михайлов.  

 

Снимки от откриването на паметника, 16 септември 2000
image image image image image
image image image image

 

 

ОТЗИВИ B ПЕЧАТА ЗА ОТКРИВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА

Софиянски откри паметник на Тодор Александров
image Столичният кмет Стефан Софиянски откри вчера паметник на видния деец на ВМРО Тодор Александров в Борисовата градина. По време на Балканската война и на Първата световна война той е един от лидерите на ВМРО в борбата й за освобождаване на Македония. Тодор Александров е символ, който трябва да бъде следван за осъществяване на българския национален идеал, каза Красимир Каракачанов, председател на ВМРО. Паметникът е построен по инициатива на младежката организация на ВМРО със съдействието на дарители от Македония, САЩ, Австралия. Стандарт, Неделя, 17 Септември 2000г.


Българи от Македония у нас заради ВМРО войвода
image
Столичният кмет Стефан Софиянски (вляво) свали лично червено-черното знаме на ВМРО от бюста на видния войвода на организацията Тодор Александров (1881-1924) при тържественото откриване на паметника вчера в Борисовата градина.   Снимка: Десислава ВЕСЕЛИНОВА
Десетки българи от Македония и емигранти от други страни бяха вчера в столичната Борисова градина за откриването на бюст-паметник на видния деец на ВМРО Тодор Александров. "Вече не се страхуваме да казваме, че сме българи - каза преди тържеството 20-годишният Димче Диамандиев от Велес - Събираме се по много и никой не смее да ни закача."
След 5-минутен водосвет лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и кметът Стефан Софиянски заедно свалиха червено-черното знаме, което покриваше бронзовата фигура на българския войвода. "Тодор Александров 4.III.1881 Щип / 31.VIII.1924 Пирин планина" е издълбано на постамента. Бюстът е недалеч от паметниците на Иван Михайлов, Даме Груев и Гоце Делчев. Дарители от България, Македония, САЩ, Австралия и други страни са дали пари за бюста, издигнат по инициатива на младежката организация на ВМРО в София.
7-8 хил. долара струва паметника, но сумата не включва художественият проект, поясни г-н Каракачанов. Бюстът е реплика на паметника на "некоронования цар на Македония", издигнат през 1992г. в Кюстендил. Той пък припомня открит през 1932г. и взривен през 1944г. монумент в града.
Изображението е по портрет, рисуван от Димитър Гюдженов, а четническата униформа е по снимки на войводата. Труд, Неделя, 17 Септември 2000г.


Паметник на Тодор Александров е открит в София
В София бе открит паметник на легендарния войвода Тодор Александров, водач на ВМРО и идеолог на борбите на македонските българи между 1918-1924 година. Паметникът в Борисовата градина е изграден по инициатива на младежката организация на ВМРО и с финансовата помощ на потомци на македонските българи. При откриването на паметника на Тодор Александров, председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и столичният кмет Стефан Софиянски произнесоха кратки слова. "Със своето дело и своята саможертва Тодор Александров може да бъде нареден редом до апостолите на българската революция, до Раковски, до Левски, до Ботев. И там му е мястото, в пантеона на общобългарската история". news-bg, Неделя, 17 Септември 2000г.


Тодор Александров бе осъден на мълчание Владимир ЙОНЧЕВ image "Пак дойдоха комити. Повечето бяха млади хора. Само той имаше брада. Казаха, това бил Старио. И четниците му викаха така. И никой на прави нищо без да пита Старио. Какво ще вечеряме? Питайте Старио! какво да се направи с онзи жена? Питайте Старио! Живо се заинтересувах да узная кой е, джанъм, Старио. Установи се, че Старио не е никой друг, а сам Тодор Александров - главатарят на всички комити."
Така четникът Димитър Медаров описва първата си среща с Тодор Александров. В тъжната ни история легендарни герои - дал Господ. Дали защото са много или защото такъв ни е навикът, за всеки от тях е намиран начин да бъде омаскарен. Отвреме-навреме ту ще прочетем, че Ботев е бил хаймана, ту че Бенковски е циганин.
Да каже лоша дума за Тодор Александров обаче никой не е можал. Пръсъдата към него е мълчание. До 1990 г., когато Вардарска Македония беше под властта на Белград, там е забранено дори споменаването на името му. От 1919 г. до 1924 г. обаче никой в Македония не прави, каквото и да било без да пита Тодор Александров. Той водачът на ВМРО, некоронования цар на планините, месията, когото чакат навсякъде. Забраната е подействала само донякъде. Няма друг герой, за който народът да е написал и изпял толкова песни.
Роден в Щип през 1881 г. Идеологът на ВМРО Христо Матов покръства Тодор Александров и всичките му съученици още като били трети курс. Матов обаче едва ли е предполагал, че невръстния ученик след години на два пъти ще възкресява ВМРО.
Първият път е през 1910 г. Две години пред това младотурците обявяват равенство на всички религии в империята. Повечето от комитите предават оръжието си. Само след година обаче се разбира, че младотурската революция е била фаарс. Тогава за по-малко от година Тодор Александров успява да възстанови цялата революционна мрежа на ВМРО. През 1912 г. по време на Балканската война той организира четите на ВМРО, които проправят път на съюзническите армии към Солун. Жертвите обаче са безплодни. След Първата световна война Македония пада под сръбско и гръцко робство. ВМРО е разбита, а повечето от комитите емигрират в България.
Тогава беше модерно да се говори, че вече нищо не може да се направи, че цялата борба е безсмислена, спомня си по-късно Ванчо Михайлов - в тези дискусии Тодор не участваше. По-щастлив би се чувствал Тодор, ако би научил един четник да си подрежда правилно раницата, отколкото ако би загубил половин час в безрезултатни приказки.
След окупацията сърбите в Македония избиват всеки, който отказва да се пише "прави сърбин". Положението обаче става нетърпимо, когато Белград изпраща сръбски колонисти, които се настаняват в къщите на българите. По зааповед на Тодор Александров още първото такова село е избито до крак. Македония не познава по-крупен конспиратор от Александров, пише Иван Михайлов. Еднакво надеждно боравеше и с повече и с по-малко разполагаеми сили. Колкото беше страшен в прямия удар, толкова бе загадъчен в избора на маневрата.
За разлика от всички останали комити на ВМРО обаче Тодор Александров не е запомнен с атентатите и сраженията, които е водел. Със страховитите атентати в историята е останал секретаря му Ванчо Михайлов. За Тодор Александров остава признание, което никой преди него не е имал. Самият Ванчо пише: Народът познава Тодор Александров и ще го предава в легендата повече като светия, отколкото като герой. Новинар, Понеделник, 18 Септември 2000г.

 

На 17-ти септември 2000 г. в София беше открит булевард, носещ името на великия вожд на Македонското освободително движение Тодор Александров. Това е още едно признание за преклонението на българският народ пред святото дело на безсмъртния войвода. Булевардът свързва улиците "Мария Луиза" и "Опълченска", минавайки над софийското метро, и е успореден на бул."Стамболийски". Както в испанската Долина на падналите, някогашните непримирими политически противници, Александър Стамболийски и Тодор Александров, "съжителстват" на десетина метра един от друг. Какво по-добро доказателство за успеха на демократичните промени в днешна България!  

 

image

image

 

СТУДЕНТИ ОТ МАКЕДОНИЯ УЧРЕДИХА ДРУЖЕСТВО "ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ" Студенти от Македония, които следват в български университети, учредиха дружество "Тодор Александров". Председател е студентът Димче Диамандиев. Целите му са да обедини близо 3000-те студенти от Македония и да съдейства за културното сближаване на България и Македония. Дружеството ще организира дискусии, чествания, кръгли маси и ще си сътрудничи с български културни организации. - вестник "СЕГА" (28.02.2001)   Председателят на дружеството на македонските студенти у нас Димче Диамандиев:
В ОМО "ИЛИНДЕН" СА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОСТИТУТКИ

България трябва веднъж завинаги да каже, че защитава правата на българите в Македония и няма да позволи да се върши терор върху тях
(в-к "Монитор", 5 Март 2001 г.)
image
21-годишният студент по история Димче Диямандиев бе сред македонските и българските студенти в Борисовата градина при честването на 120 г. от рождението на Тодор Александров. Снимка: Савена ЗЛЪЧКИН

“Организацията ни има културни и просветителски цели. Ние ратуваме за сближаване между двете държави, защото те имат една и съща история. Затова хората от Македония, които идват да следват тук и българските студенти трябва да се сближат. И ние сме българи и искаме да ни възприемат като такива, искаме да се интегрираме в българското общество. Дружеството е създадено преди една-две седмици, но вече имаме достатъчно членове.
ОМО “Илинден” – ПИРИН е сепаратистка организация и със сигурност няма да поддържаме контакти с нея. Един техен член преди време на пресконференция обяви, че е бил македонец за 100 долара седмично. Това са хора, които се продават за пари, те са политически проститутки.
Последният шанс да оцелее македонизмът е омразата към България. Ако падне тази омраза, загива и македонизмът.
България трябва веднъж завинаги да каже, че защитава правата на българите в Македония и няма да позволи да се върши терор върху тях. И президентът, и премиерът на България трябва ясно и категорично да го кажат на тамошните политици, нека да не ги наричам предатели, които в момента са на власт. Достатъчно е само две думи да им кажат.
Ако се наложи не трябва да стоим и да гледаме как албанците си развяват коня по границата ни, а да подходим сериозно, дори и със сила.”



  http://todoralexandrov.hit.bg



Гласувай:
0



1. georgiev - Поклон пред паметта на безсмъртния ...
01.09.2007 02:09
Поклон пред паметта на безсмъртния българин и водач на ВМРО Тодор Александров! Той ще бъде завинаги жив в сърцата ни. Чудесен постинг. Поздрави!
цитирай
2. karavelov - Поклон пред Стариот!Велик бълг...
01.09.2007 11:17
Поклон пред Стариот!Велик българин!!!
цитирай
3. анонимен - ilija
11.02.2008 22:46
MAKEDONSKIOT APOSTOL
цитирай
4. анонимен - Flethyfrulley
21.10.2012 09:49
http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html buy avanafil I couldnt describe how is caused by the filling of the penis. Actually you are going the more dangerous side what other men who that I am taking the pills. <a href=http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html>acheter avanafil</a> I couldnt describe how medications that moderately increase of some alpha blocking had sex after taking. http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html - acheter avanafil avanafil a medication for point may be that clinical trials suggest it to take more than you shouldnt start taking.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bugarash
Категория: Други
Прочетен: 2185400
Постинги: 190
Коментари: 1089
Гласове: 1975
Архив