Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
09.03.2008 15:18 - Отиде си и Александър Лепавцов...
Автор: bugarash Категория: Други   
Прочетен: 2388 Коментари: 1 Гласове:
0



 image София. На 73 години в столицата почина Александър Лепавцов, съобщиха за Агенция “Фокус” близки на семейството.
Александър Лепавцов бе един от най-изтъкнатите представители на следвоенното поколение общественици и политици в бивша Югославия и Македония, който въпреки преследванията и подозренията, забраните и мълчанието, нито за миг не забрави, че македонците и българите, ако не са братя, то поне са първи братовчеди и произхождат от един род, напук на всички антични попълзновения.
Александър Лепавцов си отиде малко повече от месец след първия премиер на независима Македония, академик Никола Клюсев. Тръгнаха си заедно, както заедно работиха, както заедно се бореха, както заедно помнеха...
Александър Лепавцов си отиде тогава, когато на Македония хора от неговото поколение с неговия опит може би са най-нужни.
Бивш министър от правителството на Клюсев, политик, общественик, писател, заклеймяван като българофил от всички, които оттатък границата се препитаваха с ненавистта и омразата към България, до края на дните си Лепавцов остана свързан с идеята на ВМРО за независима Македония, която го нарежда в голямата редица от светли имена – Димитър Гюзелев, братя Йордан и Димитър Чкатрови, Методи Антонов – Ченто, Никола Клюсев....
На 17 януари 2008 г. по повод смъртта на Никола Клюсев, в последното си интервю за Агенция “Фокус” Александър Лепавцов заяви: „Никола Клюсев бе голям македонец и голям приятел на България. Незаменима е загубата на академик Никола Клюсев, не само за неговото семейство, а и за Република Македония и за целия балкански регион. Той бе вечен оптимист, голям интелектуалец, един от редките македонци и като политик, и като приятел”, каза тогава Александър Лепавцов.
„Македония няма по-добър съюзник от България”, казва в друго свое интервю Александър Лепавцов.

Агенция “Фокус” припомня:
Александър Лепавцов е роден през 1935 година в град Прилеп (Югославия, дн. Македония). Баща му е Методи Лепавцов - Лемето от българския род Лепавцови, художник, член на ВМРО, получил смъртна присъда в Югославия и принуден да емигрира в България. Александър Лепавцов завършва гимназия в София. В Югославия учи в Скопския университет строително инженерство, работи като инженер и пише докторат в областта на пътното строителство. Завършва Строителен институт в Любляна, Словения.
След обявяването на независимостта на Република Македония в 1991 година Лепавцов става министър на урбанизма, строителството, транспорта и екологията в първото правителство на Република Македония с премиер Никола Клюсев. Участва в изработването на политическите програми на ВМРО-ДПМНЕ, през 90-те е член на ръководството на партията и на нейния Съвет за интелектуалците. Лепавцов е баща на политика и общественик Андрей Лепавцов.
Александър Лепавцов е автор на книги и публикации в областта на строителството, урбанизма, транспорта и екологията.   http://www.focus-news.net/?id=n904547image


Тагове:   отиде,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - re
10.03.2008 11:06
Александър Лепавцов е не само голям политик , но и прекрасен човек, запазил в сърцето си любовта към България, която води началото си от младежките му години, прекарани тук. Отиде си един сърдечен, мъдър и добър човек. Поклон пред паметта му!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bugarash
Категория: Други
Прочетен: 2198511
Постинги: 190
Коментари: 1089
Гласове: 1975
Архив