Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Юни, 2023  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Постинг
05.04.2008 18:07 - Страничен поглед
Автор: bugarash Категория: Други   
Прочетен: 1997 Коментари: 1 Гласове:
0Малко разсъждения за създалата се в Македония ситуация след наивния опит за влизане (или целенасочено "невлизане") в НАТО.

Първи основен фактор:

Национализъм.

Сегашно състояние:

Национализмът в Македония в момента е многократно увеличен. Гражданите на държавата виждат врагове във всеки "немакедонец". В национализма търсят единствената алтернатива на празните надежди да бъдат приети като равностойни партньори на демократичните държави, заплахите от албански сепаратизъм и ребългаризация на населението. Чрез национализма се търсят "оправдателни причини" за мизерията и неуспехите на Македония.

Национализмът в Македония е целенасочено поддържан. За тази цел населението последователно се обработва и се довежда до състояние, в което не може да различи лъжата от истината. На гражданите се насажда несигурност. Страха от заговори и предатели доминира при преценката на нови и непознати обстоятелства. Хората смятат, че не могат да преценяват самостоятелно и търсят сигурността на мнозинството или безусловното приемане идеите на общопризнати водачи.

За целите на национализма се създава напрежение между Македония и съседните държави. Освен с кражбите на история, обективно необходими за съществуването на измисления "идентет", това се постига  като се очернят съседните народи. Целенасочени "исторически" изследвания и пропагандни кампании в медиите омаловажават съседите и създават в македонските граждани мисленето, че "македонския народ" е нещо повече от другите. При това често му се придава мъченическия образ на несправедливо ощетяван. Вината за всички несполуки се прехвърлят извън границите на Македония. Правят се опити срещу съседите държави да бъдат настройвани трети държави и международни организации.

Вследствие на всичко това Македония изпада в международна изолация, което допълнително поддържа и развива национализма.

Предистория:

Национализма възниква и се разраства поради следните причини:

1. Насажданият фалшив "идентет" не би могъл да оцелее без солидна доза национализъм, чрез който да се прикриват историческите лъжи и откровени кражби от съседни народи;

2. Албанския сепаратизъм, довел до войната в 2001г.;

3. Умишлено подклаждане на национализма сред населението в последния етап на преговорите с Гърция от хора с реална, надпартийна власт с цел да бъде провалено договарянето с Гърция;

4. Отказа да бъде поканена Македония в НАТО.

Веднага се вижда, че втората точка е логично следствие от първата. Доколкото и двете точки обслужват съществуването на фалшивия македонски "идентет" (точка 1)може да бъде направен извода, че цялостното нарастване на национализма в Македония се дължи на хора, чиято цел е да поддържат заблудата на гражданите относно миналото на Македония и отдалечаването във възможно най-далечното бъдеще на реалното "себеосъзнаване" на македонците, когато ще бъде прекъсната всякаква връзка с българското им минало.

Възможно развитие и последици:

Този раздел трудно може да бъде формулиран като самостоятелна част. Необходимо е комплексното разглеждане на всички фактори и тяхното въздействие върху държавата Македония. Този раздел ще бъде попълнен в края на серията. Освен някои изводи, касаещи единствено разглеждания фактор.

Сам по себе си национализмът представлява омагьосан кръг, който има способността да се самоподхранва. Още повече когато е поддържан целенасочено. Самият национализъм води до следните последици

1. Ще задълбочава себеизолацията на Македония (вече се чуват призиви "Не на НАТО и ЕУ"),;

2. Ще я обрича на обтегнати отношения със съседните държави и международните организации;

3. Ще води до вътрешни междуетнически конфликти;

4. Ще продължава умственото израждане на населението.

За да не ставам досаден (и без това стана доста дълго), в следващ пост ще разгледам втория според мен основен фактор:

Албанския сепаратизъм. http://boris4.blog.com.mk/node/147300Гласувай:
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. jesusbg - този блог вече е изтрит - и това ми ...
09.05.2008 16:27
този блог вече е изтрит - и това ми било демократична държава със свобода на словото :-D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bugarash
Категория: Други
Прочетен: 2074091
Постинги: 190
Коментари: 1089
Гласове: 1974
Архив