Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2011 14:18 - Изложба "Манастирът на Чъргубиля Мостич - 55 години по-късно"
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 3840 Коментари: 10 Гласове:
6

Последна промяна: 23.10.2011 18:18


 Изложба "Манастирът на Чъргубиля Мостич - 55 години по-късно"    image   Временна изложба и лектория “Манастирът на Чъргубиля Мостич - 55 години по-късно" ще се проведе на 25 ноември 2010 г., четвъртък, в Националния антропологичен музей от 15 часа. Организатори са ръководството на Националния археологически институт с музей при БАН и ръководството на Национален антропологичен музей.
Издадената през 1955 г. книга “Надписът на чъргубиля Мостич” с автори Ст. Станчев, В. Иванова, М. Балан - П. Боев не е обикновена книга за българската историческа книжнина. Какво е НЕобикновенното на тзи книга?
Книгата е първото интердисциплинно изследване в българската археологическа книжнина на откритата през 1952 г. в Преслав църква и гроб на Мостич - чъргубиля при царете Симеон и Петър. Тази Църква никога не се е казвала "Църквата на Мостич" това е червенопапагалско кръщение и там не пише ЦАРЕ а ЦЕСАРИ Археологическите, антропологичните и епиграфски проучвания представят историческа реконструкция на биографията на един държавен деец от Първото българско царство. В надписа не се споменава за никакви държавни дейци нито за Първо Българско царство?Възстановката на главата по черепа, моделирана от чл.кор. д.м.н. Й. Йорданов през 1975 г., визуализира облика на Мостич.Да тази възстановка показва ,че сме монголоиди и такива псевдомоделирания са по поръчка на Голямия брат и нямат нищо общо с науката Ето какво е отбелязано за това откритие и публикуването на резултатите:

“Откриването през 1953 г. във Велики Преслав на прочутия надпис на чъргубиля Мостич (първата половина на Х в.) и публикуването му не само доведе до поврат в представите за старобългарската и старославянската палеография и епиграфика, но постави и началото на нов етап в развитието на тези две дисциплини.”

Акад. В. Гюзелев
Да за тюркофилите и последователите на "историческата надстройка" от 1955г.на таваришч сталин това наистина е НОВ етап ,и няма нищо общо с българите!
“Особено значение за българската епиграфика придоби откриването през 1952 г. на един надгробен надпис на висш сановник в Преслав – чъргубиля Мостич, живял при Симеон и Петър и в края на живота си станал монах. Историческите и археологическите съображения говорят, че надписът е изрязан през 50-те, най-късно през 60-те години на Х в. Този надпис е документ на камък, който отразява по-скоро официални, граждански традиции, отколкото християнски манастирски дух; той отразява големите държавни традиции в България и дълбоките промени в старобългарското общество по пътя към цялостната славянизация”.
Из “Формиране на старобългарската култура VІ – ХІ в.” Ст. Ваклинов Надписа бил изрязан(това е термин?!?
и понеже е надгробен изразявал граждански традиции и най вече държавнически ....особенно за СЛАВЯНИЗАЦИЯТА ....това са научни трактоловки на образовани хора?!?!?


Учениците на проф. Станчо Ваклинов и проф. Милко Балан - проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов и чл.кор. д.м.н. Йордан Йорданов са продължители на изследванията на своите учители и това е един блестящ пример за приемственост между поколенията учени и съществуването на школи в българската наука:
Да ,освен да повтарят клишетата на "канона" друго не се прави.
През 2005 г. археологическите проучвания на района около църквата на чъргубиля Мостич са възобновени под ръководството на проф. д.и.м К. Попконстантинов и д-р Росина Костова.
Много добре ,но какви са резултатите и къде са публикувани? Установени са нови данни за възникването и развитието на манастирския комплекс, основан и покровителстван от Георги монах и синкел български.
А така ,ново покръстване на "обителта" и трайното терминологично название "МАНАСТИР"което е недоказано все още ,но се казва все едно ,че е !  През 2006 г. южно от манастирския храм на чъргубиля Мостич са разкрити 5 гробници. В част от тях са намерени останки от погребани и препогребани хора, вероятно монаси.
Предположение ,но...? останките от няколко препогребани души – на две жени, един мъж и 5 деца. Тук е била доставена тухла с 3-редов надпис на старобългарски език.
Някъде дали е публикуван този текст?
И защо са препогребани?
Антропологичните изследвания на останките са извършени от чл.кор. д.м.н. Йордан Йорданов.
Естествено ,че ще бъдат изследвани от него!Сигурно са със слабо застъпени монголоидни черти които били европейски? В този манастир във Велики Преслав поне засега единствено е открита практика на препогребване и на съхраняване на свети мощи на 8 светци.
Ама как така тази практика се явава във висшият ЕЛИТ на Българската управляваща "вихрушка(бешевлиевски термин б.м.)" и кои са светците ?
Та тези мощи се намират в други Западни страни  или ...не са вече толкова ВАЖНИ за БПЦ-ето?

Това е видно от имената им, врязани върху т.нар. керамични етикети, открити от проф. дин Станчо Ваклинов през 1952 г. в гробна камера в градина от северната страна на манастирския храм.
Много добре ,но кои са ТЕ? Временната изложба представя учените проф. д.и.н. Станчо Ваклинов и проф. д-р Милко Балан – техни биографии, книги и лични вещи.
В лектория ще докладват учениците:
проф. д.и.н. К. Попконстантинов,
доц. д-р Р. Костова:
“"Манастирът на Георги Синкел български" във Велики Преслав:
историята на една аристократична фамилия от Х век.”;
Чл. кор. д.м.н. Й. Йорданов:
“Антропологични изследвания на костните останки, открити в манастира на Георги Синкел български” Всъщност "научната" конференция се занимава с някакви съветски възпитаници на които писанките са обикновенна пропаганда!И на никой не му са интересни някакви клишета  и предположения с които боравят тези "учени"
През 2011 г. се навършват 90 години от рождението на проф. д.и.н. Станчо Ваклинов – по този повод на честването ще бъде отправен апел да бъде преиздадена книгата “Надписът на чъргубиля Мостич” с автори Ст. Станчев, В. Иванова, М. Балан - П. Боев (която отдавна е библиографска рядкост) с допълнения от новите резултати от проучванията на обекта.
Да ,както казах това което е научно проучване ,никой не се интересува а да издават историческите писания на автори които не могат дори да говорят български?
Що за наука е това?
Източник Фокус нюз




Според моето скромно мнение има няколко смущаващи недоразумения в третирането на въпроса!Ще се опитам да ги формулирам:

1съмнение
В надписа както го преведе блогъра @Аполон не става въпрос за царе ,а за цезари.

2съмнение
Ритуала по който е погребан този Мостич  не е православна практика  и това обезмисля и "манастирския комплекс" и царската "обител" и на "сановника"
ПРЕпогребванията са от епохата на Иисус и не са практикувани после,набеждат ги за еврейски ,но ако са такива влизаме в още по голям конфликт ,с който възпитаниците на АОНСУ не са предвидили ,а именно религиозните войни които води българския владетел Симеон!
С една дума ,няма как "висшият сановник" с монголоиден фасон да е погребан по юдейски начин и да представлява висш държавник на този ,който е избил и рарушил олтарите ИМ.
По тъпа Научност не съм видял.
Явно са получили някаква депеша и са бързали и не са доогледали подробностите и най важното ...не са и предполагали за "ниета"
Този ритуал(препогребване) подлежи на допълнително обяснение!
Разбира се червените папагали са тръгнали да обясняват ,че този Мостич се е смалил от тежката държавническа служба ,която е носил ....и са го погребали в гроб от 80 на 60 см  и после великият апластелинов антрополог му е възстановил костите.

3.съмнение
всички мощи които са открили са на източни или старозаветни персонажи 
цитат:

..Особен интерес представлява най-северната гробна камера, където вероятно в момент на опасност са били съхранявани мощи на различни светци. След изнасянето на мощите им, са останали осем парчета от керемиди (“етикети”), върху които са били врязани на кирилица имената на светците:
Йона, 
Варвара, 
Симеон стълпник, 
Поликарп, 
Евстратий, 
Киприян, 
Кир и Йоан, 
Глава и ръка на Мария Антиохийска.

1.Св Йона е "старозаветен персонаж" пращан в Ниневия(град в Асирия) да проповядва Мойсейевите закони или Иехова!
2.Св.Варвара - е живяла в крав на 3 и началото на 4 век.Убита от баща си защото станала християнка.Живели в източната част на империята!
3.Св.Симеон Стълпник - Живял 357-460 година Отшелник пример за днешните духовници тръгнали да купуват мерцедеси и хотели!
Живял в източната част между Каликия и Асирия
4.Св,Поликарп учител на един от бащите на Църквата Евсевий и живял в Смирна (източната част)2 век
5.Св.Евстратий - разпънат от юдеите в Киев ,не е ясно дали не е Деканонизиран!11 век
6.Св.Киприян - тука сигурно става въпрос за Картагенсйкия понеже нашият е късен ,но...
7.Св Кир и Йоан също са представители на изтока
8.Мария Антиохийска също от изтока
Това показава ПОЛИТЕИЗЪМ ,което е потвърждение на Римската теза на Боцмана!
Ако сложим и така измисленият :
"Именник на българските ханове"  който е притурнат в една компилация на Асирийските владетели" ...нещата се проясняват!

4.съмнение 
В средата на 10 век в РИ не са изписвали числата с думи...нито на грцки нито на латински
В един спор ме подведоха с по късни преписи на Супрасълския кодекс.Там са изисани така както  и от надписа на Мостича ,но това е фатална грешка на фалшификаторите в 20 век.

Формулирана е тезата, че:
“Супрасълският кодекс от X в. не показва най-архаичното съдържание на макрожанра на старобългарските сборници нито като подбор на текстове, нито като преводи и езикови особености”,
което открива перспективната и следвана от самата авторка(това е един доцент който ще става професор и сега не е тема за коментар как ще стане !) задача по издирването на следите от първообразните преводи в по-късни преписи и редакции.

Ако в Х век са изписвали числата така защо по късно са забравили?

1. "Пространно житие на Кирил -ІХ в. (Константин Философ) - 17 преписа от ХV в. и по-късни, цифрите се изписват с букви
2. "Писвенъхъ от Черноризец Храбър" -Хв., цифрите са с букви 
3. " Савово изборно евангелие" - Савина книга, ХІ в, цифрите са със букви;
4 "Притча за жестокият длъжник", 28, (Матей ХVІІІ, 23 - 35) тоже с букви
5."Съденето на исус", 57  
тоже

Ето го и надписа:
image
В този надпис е трудно да забележим изписването на "осем" десять ...възрастта на Мостич.
image

Това е надписа от керемидата на която са изписвани "православните" светци ,които по горе показах!

С една дума наблюдавайки въпросните прафесари какво са доказали и как продължават да си измислят  и не са направили нито едно съвременно изследване а празнуват годишнините на старите си издания стигам до този извод .

Поредната измишльотина в БГ -хисторито



Гласувай:
6



1. kapito - кажи де
23.10.2011 17:06
кажи де
цитирай
2. solinvictus - Добре, де !Само, че ще пиша в поста ...
23.10.2011 17:13
Добре ,де !Само ,че ще пиша в поста щото ми е по академично!
цитирай
3. joysii - Текстът в оранжево е пълна олиго...
26.10.2011 22:56
Текстът в оранжево е пълна олигофрения.
Ако някой се интересува от резултатите от разкопките на Попконстантинов и Костова, просто трябва да присъства на конференцията, където те ще бъдат презентирани в детайл или да прочете статия за разкопките им в някое специализирано издание.
И Попконстантинов, и Костова са едни добри професионалисти и признати специалисти в своята област.
А ти, Солен, в сравнение с тях, си едно празноглаво тревопасно, което хабер си няма от археология. Това веднага става ясно като ти прочете човек тъпотиите в оранжево.Може ли да задаваш такива елементарни и невероятно глупави въпроси,бе човек!?
Ма ти наистина имаш акъл като на тъпак завършил само един въшлив 8 клас !!
цитирай
4. joysii - Забравих да те питам - ти кога ходи в ...
26.10.2011 22:58
Забравих да те питам - ти кога ходи в Преслав да изследваш това, за което имаш наглостта да правиш постинг?
Кога видя тия находки?
Тъпанар, не си ги помирисвал, дори ама да плямпаш -можеш.
Бе какво ти се чудя и аз на теб?!
Отдавна вече съм ти преценила пуешкия акъл.
цитирай
5. solinvictus - Текстът в оранжево е пълна олиго...
26.10.2011 23:19
joysii написа:
Текстът в оранжево е пълна олигофрения.
Ако някой се интересува от резултатите от разкопките на Попконстантинов и Костова, просто трябва да присъства на конференцията, където те ще бъдат презентирани в детайл или да прочете статия за разкопките им в някое специализирано издание.
И Попконстантинов, и Костова са едни добри професионалисти и признати специалисти в своята област.
А ти, Солен, в сравнение с тях, си едно празноглаво тревопасно, което хабер си няма от археология. Това веднага става ясно като ти прочете човек тъпотиите в оранжево.Може ли да задаваш такива елементарни и невероятно глупави въпроси,бе човек!?
Ма ти наистина имаш акъл като на тъпак завършил само един въшлив 8 клас !!


Oт конференсията на въпросните можеш да разбереш само колко велики били бешевлиев и златарски и какви "канонични" канони са втълпили на такива като посочените !
от едно цяло интервю на въпросния ИндиЯна Джойнс се разбра ,че ще ходи до Атина за да му обясни някакъв фанариотин находките ,че да не се изложи пред големите братья!

Радвам се ,че нямаш и ни най малко съмнение ,че аз не мога да бъда никога до тия олигофрени и продажници!
Надявах се поне да си прочела за какво иде реч ,ама ти само на турски май разбираш?
цитирай
6. joysii - 5. solinvictus
26.10.2011 23:24
"се ,че нямаш и ни най малко съмнение ,че аз не мога да бъда никога до тия олигофрени и продажници!"
...................
Ама ти можеш да бъдеш до тях, можеш дори да говориш с тях, колкото си искаш ,ама НЕ СМЕЕШ, защото поне за това ти стига акълът - да прецениш какъв резил ще бъде.Ще те помислят за идиот и няма да са далече от истината
цитирай
7. solinvictus - Забравих да те питам - ти кога ходи в ...
26.10.2011 23:26
joysii написа:
Забравих да те питам - ти кога ходи в Преслав да изследваш това, за което имаш наглостта да правиш постинг?
Кога видя тия находки?
Тъпанар, не си ги помирисвал, дори ама да плямпаш -можеш.
Бе какво ти се чудя и аз на теб?!
Отдавна вече съм ти преценила пуешкия акъл.


Какво да правя в Преслав ...да гледам как са унищожили папагалите Златна Църква ли?...напрайли са някаква бутафория ,също като Голямата Базилика ...това са предатели на българската кауза ...измекяри!

Виждам ,че феновете на "кръгат глишеф" са се увеличили с някакви тайгъри и гепарди ...хахаха
явно сте си у дома тука...щом ми изтриха поста ,значи сте мюслюмани?
цитирай
8. solinvictus - "се, че нямаш и ни най малко ...
26.10.2011 23:31
joysii написа:
"се ,че нямаш и ни най малко съмнение ,че аз не мога да бъда никога до тия олигофрени и продажници!"
...................
Ама ти можеш да бъдеш до тях, можеш дори да говориш с тях, колкото си искаш ,ама НЕ СМЕЕШ, защото поне за това ти стига акълът - да прецениш какъв резил ще бъде.Ще те помислят за идиот и няма да са далече от истината


Ама ,аз си говоря и то от 4 години!
Не всички форуми са маймунски!
цитирай
9. saradiva - :)))))))))))))))))))
03.12.2011 02:54
Хахаххахаха, голям майтап!
Ква енималс менажерия са е сбрала тук, Инвикти! Хехе така се забавлявах от претръшкванията...
цитирай
10. zdravgr - zdravgr
17.09.2012 19:57
Наистина пише цесарь виж http://www.promacedonia.org/st_ja/gal/stojanov_janakiev_236.html . Няма надписи и за ПБЦ . А пък цялостната славянизация направо вероятно идва от поста и името на човека. Най-обаче ме кефи че славянизацията е монголоидна. Предполагам, че е такава защото е цялостна. Представям си че аз самия все още несъм съвсем славянизиран, защото като се погледна в огледалото не приличам много на Мостич..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1489331
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370